Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Recalcularea pensiilor, „chin” pentru Casa de Pensii Maramureș

Publicat cu

pe

S-au făcut ore suplimentare, s-a muncit inclusiv în weekend, iar angajații au fost nevoiți să renunțe la concediile de odihnă pentru a se încadra în termenul până la care trebuia încheiată recalcularea. Așa a descris Lucica Onea, actualul director al Casei de Pensii Maramureș, întreg procesul de recalculare a pensiilor care s-a făcut în județul nostru.

Un lucru este cert. Nu a fost ușor să faci această activitate începută din luna iunie a anului trecut, la acea dată fiind 112.000 dosare de pensii de recalculat. Însă vestea bună că ea a fost finalizată. Lucica Onea a declarat că au existat câteva tipuri de dosare care au fost finalizate abia la finele lunii noiembrie 2024, respectiv acele dosare referitoare la pensiile de urmaș, la pensiile celor cu grupe de muncă, în această categorie intrând inclusiv foștii mineri. Au mai fost și aproape 3.000 de cereri de revizuire.

Reamintim că din septembrie 2024 a intrat în vigoare Legea 360/2024 care a adus o serie de modificări, inclusiv modificarea aplicației.

„Mai sunt pensionari care și-au depus tot felul de cereri de modificări: mă refer la adăugiri de vechime, trecere la limită de vârstă etc. S-a considerat că prioritare sunt cazurile noi pentru că nu au niciun venit. Mai avem o situație dificilă, cea legată de mica recalculare, cu sporuri nepermanente care pe vechea lege nu s-au luat în considerare. Mă refer la acordul global, al 13-lea salariu, tot felul de prime, ore suplimentare. Oamenii au început «goana» după adeverințe. Sesizările au fost peste tot pentru că sunt foarte scumpe pentru a și le achiziționa. Din păcate, nu am avut cum să le dăm soluții la oameni. A fost implementată o nouă formulă de calcul. O noutate- punctele de stabilitate care se dau doar pentru perioadele de contributivitate de peste 25 de ani. Punctele care se dau pentru perioadele asimilate, perioada în care o persoană a făcut studiile superioare la zi, a făcut stagiul militar sau a beneficiat de indemnizații sociale, din aprilie 2001 până în ianuarie 2006.

Au fost multe discuții că la unii le-a scăzut punctajul. În general, a scăzut punctajul la cei care au pensie minimă socială, care au puțini ani lucrați și la cei cu grupele de muncă. Dar s-au menținut în plată pensiile pe care le-au avut în momentul recalculării pensiilor. A dispărut acea Lege Zoicaș, cum e cunoscută de toată lumea. Nu se mai aplică acea prevedere. În schimb, a apărut un articol care dă posibilitatea unei persoane care are 40 de ani lucrați să-și reducă vârsta cu 5 ani în condițiile în care are 35 de ani contributivi, restul pot fi perioade asimilate. De exemplu, dacă un bărbat are 60 de ani și are 35 de ani lucrați contributiv și mai are facultate de 5 ani, se poate pensiona de limită de vârstă.

Stagiul minim a rămas de 15 ani, iar stagiul maxim 35 de ani. La femei a apărut acel beneficiu de reducerea vârstei de pensie în funcție de numărul de copii, dacă femeia are stagiu complet de cotizare. Cei care au lucrat după pensie și au cumu­lat pensia cu salariul, acest cumul nu se adaugă la punctele de stabilitate”, spune Lucica Onea, directorul Casei Județene de Pensii Maramureș.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo