Connect with us
Descarcă aplicația

SPORT

RECORDMAN ÎN CHAMPIONS LEAGUE – Valentin Ghionea, singurul român care a jucat la Dinamo, Steaua, Constanța, Minaur și Reșița

Publicat cu

pe

Cu trecerea la Steaua, Ghionea e singurul handbalist care ți-a trecut în cont ”quinta royală” a handbalului românesc: Dinamo, Steaua, Constanța, Minaur și Reșița. Cel mai greu moment din viața lui Vali Ghionea, știrea morții lui Marian Cozma. Cel mai frumos moment, calificarea naționalei la un Mondial după 14 ani de absență!

Născut în 1984, la Craiova, în perioada în care Craiova Maxima era la putere, Valentin Ghionea a ajuns să facă handbal! A fost reperat pe stradă de primul său antrenor, Alexandru Teuțan. ”Nu voiam la handbal, toți copiii vorbeau de fotbal, în curtea școlii se juca doar fobal. Fiecare din noi era ba Balaci, ba Cămătaru, Ștefănescu, Lung…Dar m-am întâlnit cu antrenorul, m-a văzut înalt și m-a convins să merg la handbal. Când a aflat că sunt și stângaci, mi-a spus că nu mai plec de acolo. A fost dragoste la prima vedere cu handbalul”, povestește Valentin Ghionea.

Când sala de la Craiova a ars, Ghionea a ajuns la Baia Mare

Destinul viitorului mare handbalist s-a schimbat în momentul în care Sala Polivalentă de la Craiova a fost mistuită de un incendiu. ”Erau multe grupe de copii care ne antrenam numai în Polivalentă. Era singura sală omologată pentru handbal din Craiova. După ce sala a luat foc, nu aveam unde să ne mai antrenăm. Făceam afară pe bitum, alergam pe iarbă și pe zgură, iar atunci am decis să plec undeva unde există o sală de sport”, adaugă Vali Ghionea.

Cei de la Baia Mare l-au căutat, ajunsese deja la naționalele de juniori. ”Baia Mare a luat atunci, în 2000, aproape toată echipa Craiovei. Am plecat eu, Alin Șania, Mădălin Truică”, spune handbalistul.
La 18 ani, a făcut pasul spre marea echipă a Minaurului. Legendarul Lascăr Pană era antrenorul. Omul care decidea totul! Își aduce aminte și primul joc în care a debutat pe extrema dreaptă. ”Era contra lui Dinamo Brașov. Aveam niște emoții… Dar până la urmă a fost bine, am și dat câteva goluri”, rememorează Vali.

Citește tot articolul pe welovesport.ro

foto Eurosport

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate