Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

REFORMĂ – Parlamentul European cere renunțarea la unanimitate pentru marile decizii, dar mai multe state sunt reticente

Publicat cu

pe

Parlamentul European a cerut joi cu o mare majoritate o reformă a funcționării UE care să-i confere dreptul de iniţiativă legislativă şi încetarea unanimităţii la nivelul Consiliului UE, transmite publicația Les Echos.

Acum este nevoie de o majoritate a statelor membre pentru a începe procesul, dar mai multe state – printre care și România – sunt reticente față de o astfel de schimbare majoră.

Profitând de impulsul Conferinței privind Viitorul Europei, care s-a încheiat la 9 mai, deputații europeni au votat joi după-amiază, cu o largă majoritate de 355 de voturi, pentru o rezoluție care detaliază revizuirea tratatelor, pentru a eficientiza și accelera procesul decizional al UE.

Creat în 1979 în forma actuală, Parlamentul nu a încetat de atunci să ceară – și să obțină – mai multe prerogative, în numele democrației europene. De această dată vizează de această dată dreptul de inițiativă legislativă, astăzi monopol al Comisiei.

Sandro Gozi, de la grupul centrist Renew, consideră că este necesar dreptul de inițiativă legislativă al Parlamentului „pentru a reechilibra erodarea de facto a dreptului de inițiativă al Comisiei de către Consiliul European, pe care o urmărim neputincioși de ani de zile”.

Deputații europeni au învățat, de asemenea, lecțiile evenimentelor recente, în special șantajul operat de Ungaria în timpul ultimului summit european, cel care a dat naștere celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, scrie Les Echos. În rezoluția lor, parlamentarii solicită adoptarea „votului cu majoritate calificată în Consiliu, în loc de unanimitate, în domenii relevante precum adoptarea de sancțiuni (…)”.

Actualitate

YHP Logo