Connect with us
Descarcă aplicația

ADMINISTRATIE

REFORMĂ – Scrisoarea Comisiei Europene care recomandă includerea pensiilor militare în reforma pensiilor

Publicat cu

pe

Comisia Europeană specifică în mod expres faptul că și pensiile militare ale polițiștilor și militarilor și regimuri speciale de toate tipurile trebuie incluse în reforma legii pensiilor bazate pe contributivitate, arată documentul obținut de Economedia.

„Cifrele privind cheltuielile publice cu pensiile pe care le discutăm în contextul RRP (PNRR, n.r.) cuprind toate sistemele publice de pensii din România, adică:
– pensiile pentru limită de vârstă și pensiile anticipate, inclusiv pensiile minime/sociale,
– pensii de invaliditate,
– pensii de urmaș,
– regimuri speciale de toate tipurile – forțele de securitate și apărare (militari, poliție), agricultori, angajați de stat din toate ramurile (funcționari publici din executiv legislativ, inclusiv 6 categorii civile – diplomați/ funcționari din administrația publică generală și locală, parlamentari/ angajați de stat din legislativ (parlamentari), personal aeronautic – aviație civilă, funcționari publici din justiție, magistrați/ personal auxiliar de justiție/ alți angajați din justiție/membri ai Curții de Conturi sau de justiție), indemnizații speciale pentru cei care au merite și persoane defavorizate (veterani de război, invalizi și văduve; persecutați, plecați sau încarcerați de fostul regim comunist; persoane care au servit ca militari în cadrul Direcției Generale a Serviciului de Muncă în perioada 1950-1961; Merit: eroi ai Revoluției Române din Decembrie 1989) sau categorii atipice (artiști; sindicate artistice; soț/soție pensionar supraviețuitor, clerici)”, arată observațiile transmise de Comisia Europeană autorităților române, potrivit documentului obținut de Economedia.

Potrivit documentului: „În ceea ce privește pensiile speciale, este important de reiterat că pensiile speciale nu cuprind doar cele 6 categorii de pensii de serviciu existente în România și enumerate în prezent în memorandumul Ministerului Muncii, punctul b). Este important de menționat că pensiile speciale includ și pensiile pentru forțele de securitate și apărare (armată, poliție) și ar trebui să fie și ele acoperite de reformă”.

Comisia Europeană mai susține că, în ceea ce privește pensiile pentru forțele de securitate și apărare (armată și poliție), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu a putut propune elemente de reformă la momentul elaborării RRP, și nici acum.

„Acesta este atributul Guvernului și al institutelor responsabile, deoarece aceste sisteme de pensii sunt gestionate și plătite prin intermediul propriilor case sectoriale, subordonate diferitelor ministere”, arată executivul european.

Economedia a scris, săptămâna trecută, în exclusivitate, AICI, că Bruxelles obligă România să includă și pensiile militare în cadrul pensiilor speciale vizate de reforma legii pensiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest jalon din PNRR are termen-limită finalul anului.

Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate, după cum solicită Comisia Europeană

Actualitate

YHP Logo