Connect with us

ACTUALITATE

Regimul special pentru agricultori. Anunțul celor de la Finanțe

Publicat cu

pe

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca anunță că agricultorul care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art.315¹, Titlul-TVA din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, reprezintă persoana fizică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau întreprinderea familială, cu sediul activităţii economice în România, care realizează activităţi de producție agricolă și servicii agricole şi care nu realizează alte activităţi economice sau realizează şi alte activităţi economice a căror cifră de afaceri anuală este inferioară plafonului de scutire de TVA pentru întreprinderile mici (mai mică de 300.000 lei).

„Activitățile de producție agricolă sunt enumerate la pct.87¹, Titlul TVA din H.G.nr.1/2016, cu modificările și completările ulterioare și includ:
a) cultura :
1.agricultura generală, inclusiv viticultură
2.cultura pomilor fructiferi (inclusiv măslini) și a legumelor, florilor, etc.
b) creșterea animalelor de fermă alături de cultivarea solului: cresterea animalelor, păsărilor, creșterea iepurilor, apicultura, sericicultura, helicicultura ;
c) silvicultura ;
d) pescuitul: pescuitul în apă dulce, piscicultura, creșterea midiilor, stridiilor și a altor moluște și crustacee, etc. Serviciile agricole sunt cele prevăzute în Anexa la OMFP/OMADR nr.4634/397/2022 iar dintre prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, amintim: fertilizat, arat, discuit sau grăpat, pregătit pat germinativ cu combinator şi modelat sol, semănat sau plantat, etc.”, arată ANAF.

Finanțiștii precizează că respectiva compensaţie în cotă forfetară reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra preţului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor în cazurile anterior menționate. Procentul de compensare în cotă forfetară este de 8% începând cu anul 2019 până în prezent.

„Agricultorul depune o notificare, pentru a fi înscris de organul fiscal competent în Registrul agricultorilor care aplică regimul special până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea.
În factura emisă, agricultorul va face o mențiune cu privire la aplicarea regimului special pentru agricultori, procentul de compensare în cotă forfetară și valoarea compensației în cotă forfetară, pentru livrările de produse agricole și prestările de servicii care intră sub inciența acestui regim special de TVA.
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în regim normal, potrivit art.316 din Codul Fiscal, cărora agricultorul le livrează produse agricole sau le prestează servicii agricole, au dreptul la deducerea compensației în cotă forfetară achitată agricultorului care aplică regimul special, în aceleași limite și condiții aplicabile pentru deducerea TVA, conform art. 297 – 301 din Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, completează ANAF.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate