Parlamentul a dat undă verde unui proiect de lege prin care sunt impuse reguli mai stricte cu privire la folosirea microbuzelor destinate transportului elevilor. În acest moment acest proiect a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii.
Din start se precizează că utilizarea autovehiculelor școlare se realizează cu respectarea dispozițiilor legale privind circulația pe drumurile publice și transporturile rutiere. La fel ca până acum, autovehiculele școlare vor fi inscripționate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât și pe
lateral cu textul „TRANSPORT ȘCOLAR”, textul având culoarea neagră pe fond galben.
„În scopul deplasării elevilor la cursuri, pentru autovehiculele școlare, unitatea de învățământ transmite primarului:
graficul de circulație, traseul/traseele, locul de îmbarcare, numărul de elevi transportați într-o cursă și numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfășurării cursurilor anului școlar curent. Numărul elevilor transportați într-o
cursă nu poate depăși numărul locurilor. În scopul deplasării elevilor și cadrelor didactice la activități cultural/educative, de natură să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale, pentru autovehiculele școlare, unitatea de învățământ transmite primarului: locul de îmbarcare, locul de destinație/punctele de destinație, traseul/traseele, durata, perioada de efectuare a traseului/traseelor și frecvența. Numărul elevilor transportați într-o cursă nu poate depăși numărul locurilor. Traseele se pot organiza pentru orice destinație de pe teritoriul național, atât în timpul anului școlar, cât și în perioada vacanțelor.
La stabilirea graficului de circulație, în ceea ce privește deplasările se vor avea în vedere, după caz, orele de începere și finalizare a cursurilor, după caz, a activităților cultural/educative, timpul necesar parcurgerii traseului, starea drumurilor, condițiile meteo în funcție de anotimp, numărul de curse efectuat de respectivul autovehicul școlar, orice alt factor care poate influența graficul de circulație, respectiv distanța dintre locul de îmbarcare și locul de debarcare”, se arată în proiectul adoptat de Parlament.
Microbuzele școlare ar urma să fie echipate cu sisteme tehnice de monitorizare video şi localizare GPS, în timp
real, pentru a asigura supravegherea în timpul deplasării, în condiţii de siguranţă a elevilor: „Elevii sunt obligaţi să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării, să aibă un comportament şi un limbaj civilizat şi să nu distrugă bunurile din respectivul autovehicul. Elevii care nu respectă obligațiile prevăzute prin lege pot primi sancțiuni disciplinare, în conformitate cu normele legale în vigoare, respectiv, interzicerea deplasării cu autovehiculele anterior menționate, pentru o perioadă determinată de timp”.
Dragoș HOJDA