Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Reguli noi la pensii din această săptămână. Ce trebuie să știi

Publicat cu

pe

De la 1 septembrie apar noi schimbări la Legea Pensiilor. Știm că vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Apoi valoarea pensiei se va determina din septembrie prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Conform acestui calcul, de la 1 septembrie, valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv nivelul 25. Valoarea punctului de referință este de 81 de lei. Cu precizarea că în următorii ani valoarea punctului de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Ce ar mai fi de știut este că stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte de stabilitate, și anume 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani și un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Dacă vorbim de pensie anticipată, cei ce vor avea cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributiv vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, respectiv la 60 de ani. Conform noii legi, persoanele cu deficiență vizuală gravă beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat în aceste condiții un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo