IMPORTANT
Regulile după care votăm în 9 iunie. Tot ce trebuie să știi
Publicat cu
5 luni in urmape
De
Hojda DragosNe mai despart câteva zile de duminica alegerilor, 9 iunie, dată la care au loc alegerile locale, precum și cele pentru Parlamentul European (europarlamentare). Biroul Electoral Județean Maramureș a anunțat că la aceste alegeri vor fi aleși cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. Mandatul europarlamentarilor este de 5 ani.
În județul Maramureș au fost constituite 444 secții de votare pe raza celor 76 de unități administrativ-teritoriale, fiind primite pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale 1.855.060 exemplare buletine de vot. Din total 463.765 buletine de vot pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, 463.765 buletine de vot pentru alegerea consiliului judeţean, 463.765 buletine de vot pentru alegerea primarilor și 463.765 buletine de vot pentru alegerea consiliilor locale De asemenea, au fost primite 2220 ștampile de vot cu inscripția ”VOTAT” care vor fi distribuite la secțiile de votare, iar pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European s-au primit 462.843 exemplare buletine de vot.
„La alegerea autorităților administrației publice locale, cetățenii cu drept de vot, vor putea vota numai la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau cu reședința, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului. Pentru mai multe informații aflați secția de vot prin accesarea site-ului https://www.registrulelectoral.ro.
La secția de votare unde vă veți exprima opțiunea de vot, după prezentarea documentul de identitate valabil, veți primi cinci buletine de vot.
1. Pentru alegerea primarului localității;
2. Pentru alegerea Consiliului Local;
3. Pentru alegerea Președintelui Consiliului Județean;
4. Pentru alegerea Consiliului Județean Maramureș;
5. Pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European;
Alegătorii cu drept de vot își pot exercita dreptul la vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă vor vota pentru ambele, alegătorul va semna pe două liste electorale separate. Alegătorii vor putea pune ștampila cu inscripția ”VOTAT” pe fiecare buletin de vot primit în secția de votare și vor avea la dispoziție (pentru prima dată) o tușieră pe care vor putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce a fost aplicată. Ștampila de vot trebuie aplicată pe un singur patrulater de vot de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară. Votul este valabil și în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă”, precizează BEJ MM.
Important de reținut este că buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila ”VOTAT” sau pe care pe care ștampila a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara patrulaterelor sunt declarate NULE: „După exercitarea votului, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare în exterior și fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripționată corespunzător. Alegătorul va preda apoi ștampila şi va putea părăsi secția de vot”.
Urna de vot specială
Fiecare secție de votare va avea pregătită o urnă specială care va putea fi folosită în cazul cetăţenilor care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore de a se prezenta la secţia de votare. Aceştia vor trebui să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare, Documente vor putea fi depuse chiar şi în duminica alegerilor, dar până la ora 14.00. (oră recomandată de Biroul Electoral Central). Pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, alegătorii cu drept de vot care nu se află în localitatea de domiciliu sau de reședință pot vota la orice secție de votare și vor fi înscriși pe listele suplimentare.
Procesul electoral se va desfășura în data de 9 iunie 2024 în aceeași secție pentru ambele alegeri, în intervalul orar 7.00 – 22.00. În caz exceptional programul poate fi prelungit cu două ore, până la ora 23.59 în situații în care sunt cetățeni cu drept de vot care așteaptă să își exprime opțiunea electorală în secția de votare sau la rând în afara secției de votare pentru a intra în locația stabilită pentru desfășurarea procesului electoral.
Similar
Maraton jurnalistic al TVR dedicat alegerilor din Statele Unite
Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare
Știm ordinea pe buletinul de vot la parlamentarele din 1 Decembrie
21 de partide și alianțe politice, dar și doi candidați independenți vor fi pe buletinele de vot din Maramureș
Băimărenii cer să se renunțe la schimbarea denumirii unor străzi
Noii primari își preiau mandatele. Surprizele din 9 iunie
ECONOMIC – Piața așteaptă decizia BNR
Președintele Gabriel Zetea a condus prima ședință a noului Consiliu Județean
Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș: O Românie prosperă și sigură este angajamentul PNL pentru familie, comunitate și țară
CLIMĂ – Serviciul European Copernicus prognozează că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată
Trei noi ocupații recunoscute oficial în România
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE11 luni in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- ACTUALITATE2 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT2 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture