Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

RELAȚII INTERNAȚIONALE – S-au întors lupii războinici la Beijing? Cine este Qin Gang, noul ministru de externe al Chinei

Publicat cu

pe

În prima sa conferinţă de presă, noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, până de curând ambasador al ţării sale în SUA, a surprins prin tonul belicos cu care a reproşat Washingtonului politica faţă de Taiwan şi incidentul cu balonul, lăudând în acelaşi timp relaţia Beijingului cu Rusia, în condiţiile în care, cât timp a fost în străinătate, şi-a construit reputaţia unui diplomat atent şi echilibrat.

SUA şi China se îndreaptă spre un conflict inevitabil, dacă Washingtonul nu-şi schimbă abordarea, a declarat noul ministru de externe al Chinei.

În prima sa apariţie mediatică în calitate de ministru de externe, care a avut loc marţi, la reuniunea parlamentară anuală a Chinei, Qin Gang a subliniat agenda de politică externă a Beijingului pentru următorii ani, prezentând China şi relaţia sa cu Rusia drept un pilon de putere şi stabilitate, în timp ce SUA şi aliaţii sunt o sursă de tensiune şi conflict, precizează news.ro.

El a adoptat un ton mult mai combativ decât obişnuise până acum, avertizând asupra „consecinţelor catastrofale” a ceea ce a descris ca fiind „jocul de noroc nesăbuit” al Washingtonului în ceea ce priveşte modul în care tratează o superputere precum China.

„Dacă Statele Unite nu frânează, ci continuă să accelereze pe o cale greşită, niciun fel de balustradă nu poate preveni deraierea şi cu siguranţă vor exista conflicte şi confruntări”, a avertizat Qin în marja Congresului Naţional al Poporului de la Beijing.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate