Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

REMEMBER – Cinci ani de la vijelia care a băgat spaima în băimăreni

Publicat cu

pe

În 28 mai 2019 Baia Mare era lovită de o furtună care a lăsat multe pagube în urmă. Atunci au fost smulse acoperișuri de pe blocuri, au fost „bombardate” cu grindină de mărimea unui bulgăre de zăpadă mașinile din oraș, multe dintre ele purtând și acum semnele furtunii de atunci. Însă ce știm sigur este că de la acel moment băimărenii  se tem de orice vijelie care ar putea lovi orașul, iar când se anunță vreun cod portocaliu sau chiar roșu mașinile sunt parcate în garaj, acolo unde se poate. A fost o furtună care a dus la schimbarea multor acoperișuri din oraș, dar nu numai.

De atunci Baia Mare nu a avut parte de o vijelie cu o forță distructivă așa de mare. Însă băimărenii au învățat că este bine de luat în serios avertismentele meteorologilor, atunci când ele vin prin mesaje de tip RO-Alert. Atunci intensitatea vântului care a lovit Baia Mare a fost de 104 km/h, fiind vorba de o furtună de gradul 11 pe scara Beaufort. Baia Mare a mai fost lovită de o furtună, în septembrie 2017, însă viteza vțântului atunci nu a fost așa de mare.

„Îmi amintesc perfect acea furtună. A fost prima dată când fiică-mea a văzut cum zboară efectiv un acoperiș de pe bloc. Avea atunci circa 2 ani și și acum își aduce aminte de eveniment. Atunci locuiam undeva în zona pieței Albina și îmi aduc aminte că mă gândeam cu groază că mașina mi-a fost distrusă de grindină. Am avut noroc, a fost parcată sub niște copaci de pe strada Iza și a fost oarecum ferită de urgia naturii. Dar putea la fel de bine să cadă vreun copac peste ea”, ne spune Aurel.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate