Mai sunt câteva zile până la debutul unui nou an școlar. Unul care vine cu o serie de noutăți pentru elevii care sunt în școlile din Baia Mare. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș recunoaște că mai sunt școli unde sunt necesare unele lucruri de făcut din cauza numărului mare de elevi, însă se caută soluții pentru că totul să fie așa cum vor și părinții, cadrele didactice și ISJ Maramureș.
„Rețeaua școlară pe Baia Mare este cea pe care am stabilit-o în decembrie 2023. Avem singura mișcare și este cunoscută deja, respectiv s-a unificat Liceul Tehnologic Transilvania, ca urmare a proiectului pe care administrația locală îl are acolo, cu Liceul Tehnologic Nenițescu. Au fost multe discuții, dar am făcut clasele. Am proiectat 6 clase de a IX-a, am făcut 5, am proiectat 4 clase de învățământ profesional și le-am făcut pe toate, nu am făcut a 5-a clasă de profesional, cea de învățământ dual. Dar încă mai suntem în proces de căutare, căutăm toți absolvenții de clasa a VIII-a și încercăm să îi aducem la școală. Anul trecut, prin corespondență cu primăriile și cu asistența socială, am identificat 150 de copii pe care nu i-am regăsit în clasa a IX-a. Marea majoritate au motivat că sunt plecați din țară, dar am adus la școală undeva până în 30 de copii.
La Târgu Lăpuș am făcut o clasă de profesională, în rest toate sunt ok. Avem relocate școlile care sunt în șantier. Datorită numărului mare de elevi înscriși la Școala „Lucian Blaga” am relocat 6 clase de pregătitoare, printr-un compromis agreat de toată lumea. 4 clase se vor duce la Vasile Alecsandri, două la I.L. Caragiale, două școli renovate, sunt condiții bune. Acolo frica este pentru siguranța copiilor, dar noi am garantat pentru siguranța lor în incinta unității școlare. Mai avem relocate 7 clase de la Iorga, învățământ primar, sunt relocate la Liceul Racoviță. Facem acolo niște toalete în plus, ca să avem pentru fete și băieți. Vom avea învățământ după amiază în școlile care sunt în șantier, Finteușu va fi pe trei schimburi, Șomcuta pe două schimburi. În Baia Mare nu vom avea decât la Cantemir câteva clase, dar acolo, dacă nu rezolvăm ceva și nu găsim ceva pe rețea școlară, lucrurile se vor agrava, la fel ca la Blaga. Ca să motivăm părinții care locuiesc în zonele de circumscripție a școlilor Vasile Alecsandri, Caragiale, Școala 18 și Babeș am agreat în Consiliul de Administrație la ISJ Maramureș că în proiectul de școlarizare de anul viitor vom veni cu clase de alternativ educațională, în special Step by Step, unde vom avea două învățătoare la clasă și program gratuit până la ora 16.00. Așa poate vom elibera presiunea de pe școlile din centru.
Dragoș HOJDA