Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Românii au acum acces la servicii medicale pentru terapia durerii

Publicat cu

pe

Asigurarea serviciilor medicale pentru terapia durerii va îmbunătăţi fundamental starea de sănătate a românilor. Nu o spunem noi, ci deputatul Elena Hărătău, care a ținut să puncteze faptul că preşedintele României a promulgat legea care instituie dreptul românilor la servicii medicale pentru terapia durerii.

„Legea 208/2024 reglementează în mod clar şi complex întreaga paletă a procedurilor legate de gestionarea terapiei durerii, respectiv ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, care au dureri acute sau cronice, scopul urmărit fiind îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora, prin controlul sau înlăturarea durerii. Bine definită în alte state, care dispun de ani de zile de centre speciale în acest sens, terapia durerii a fost până acum practic inexistentă în România, pentru pacienţii ale căror dureri, acute sau cronice, nu Ie ameninţau viaţa.

Potrivit specialiştilor, în ţara noastră este foarte multă durere, insuficient sau prost tratată, în condiţiile în care 70% din populaţie s-a confruntat cu cel puţin un episod de suferinţă cronică sau acută. Din această perpectivă, medicii au concluzionat că terapia durerii este un domeniu în suferinţă în România, fapt ce impunea intervenţia Legislativului.

Legea este indiscutabil salutară şi pozitivă, deoarece stipulează dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor, în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, precum şi dreptul la prestaţiile de rigoare în vederea vindecării bolii, a prevenirii complicaţiilor, precum şi a recuperării pacienţilor”, precizează parlamentarul amintit mai sus.

Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere, instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei vor elabora o strategie naţională privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor din sănătate, precum şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii. Legea mai definește serviciile medicale pentru terapia durerii în cadrul serviciilor medicale curative, în asistenţa medicală primară, asistenţa medicală a ambulatoriilor de specialitate şi în spitale, ale căror costuri sunt suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

În lege se spune clar că „în cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor, protocoalelor naţionale şi operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice, respectiv în cadrul medicinei personalizate”.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo