Connect with us
Descarcă aplicația

SPORT

RUGBY – Două noi sisteme introduse la Cupa Mondială din 2023

Publicat cu

pe

Un nou sistem care va permite transformarea cartonaşului roşu în cartonaş galben fără întreruperea jocului, „buncăr”, şi o numărătoare inversă pentru a indica marcatorilor timpii de care dispun pentru a executa lovitura de picior vor fi introduse cu ocazia Cupei Mondiale de rugby din 2023, a anunţat, luni, instanţa conducătoare a rugby-ului mondial, World Rugby, citată de AFP.

Aceste două sisteme, testate recent la meciurile de pregătire pentru Cupa Mondială din Franţa, vizează accelerarea jocului şi limitarea timpilor morţi cauzaţi de arbitrajul video şi loviturile de picior.

În timpul unei penalităţi sau al unei transformări, un cronometru va indica marcatorilor cele 90 de secunde, deja stabilite în regulamentele rugby-ului, de care dispun pentru a efectua o transformare şi cele 60 de secunde pentru a executa o penalitate.

„Buncărul” va viza sprijinirea corpului arbitral să determine dacă un jucător trebuie să primească un cartonaş galben şi să părăsească terenul timp de zece minute sau să fie eliminat definitiv.

În caz de dubii privind culoarea cartonaşului, arbitrul central ar putea într-o primă fază să sancţioneze jucătorul cu o eliminare temporară. El va trebui apoi să indice omologului său prezent în „bunker”, un loc izolat al partidei, să revadă acţiunea pentru a determina dacă eliminarea temporară trebuie să fie transformată în eliminare definitivă.

Arbitrul din „buncăr” va avea atunci până la opt minute la dispoziţie pentru a revedea incidentul, înainte de a decide dacă menţine cartonaşul galben sau dacă decide ca jucătorul să rămână în afara terenului.

O decizie care va fi comunicată pe ecranele stadionului şi la televiziune.

Cupa Mondială de rugby se va desfăşura între 8 septembrie şi 28 octombrie. România va evolua în Grupa B şi va disputa primul meci pe 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux, apoi va întâlni campioana mondială Africa de Sud, pe 17 septembrie (Bordeaux), pe 30 septembrie va avea loc meciul cu Scoţia (Lille), iar pe 8 octombrie e programată partida cu Tonga (Lille).

Actualitate

YHP Logo