Connect with us
Descarcă aplicația

STIREA ZILEI

Sacrificarea porcilor și consumul cărnii de porc. Unde greșiți

Published

on

E perioada din an când se taie porcul. Doar că nu e așa simplu, sunt niște reguli de respectat. În Maramureșul numărul de focare de pestă porcină africană nu a fost unul care să dea de gândit autorităților sanitar-veterinare, ceea ce este un lucru îmbucurător. Știm că potrivit unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, se sacrifică porcul crescut în gospodărie, pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Însă, având în vedere evoluția PPA, Având în vedere dinamică evoluţiei Pestei Porcine Africane, proprietarii de porcine sunt obligați prin lege să solicite urgent prezența medicului veterinar de liberă practică împuternicit arondat, în situaţia în care a constatat modificări ale stării de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariţia la nivelul pielii, preponderent în zona subabdominală şi pe urechi a unor pete de culoare roşie spre cianotică (vişinie), vomă/ diaree cu sânge şi alte modificări de comportament.

„După sacrificarea tradiţională a porcului din gospodărie, în situaţia în care se constată modificări la organe şi ţesuturi, respectiv splina mărită în volum şi de culoare vişinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală şi toracică, va fi solicitată de urgenţă prezenţa medicului veterinar. Până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staţionare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, vă stabilii măsurile legale impuse de legislaţia sanitară veterinară în situaţia constatată;

În situaţia în care porcul, ante şi post mortem, nu prezintă modificările menţionate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei. Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane și anume şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistreţ) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată”, anunță autoritățile.

Maramureșenii trebuie să știe că boala, la om se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feţei, „boala capetelor umflate”.

„Pentru efectuarea examenului, se prezintă o probă reprezentată de cca. 100 grame de carne, recoltată doar din muşchii pilieri diafragmatici. Datorită faptului că examenul de laborator efectuat pe carne provenită din alte zone ale animalului este neconcludent, acest tip de probe va fi refuzat. Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însoţită de elementul de identificare (crotalia auriculară), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale, precum şi preparatele obţinute de la aceste animale, poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă sub orice formă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar. Recomandăm populaţiei să se aprovizioneze cu carne şi produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul „stradal”, sau orice altă formă de aprovizionare din surse neautorizate.

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar (medicul veterinar de liberă practică, reprezentanţii DSVSA), pentru a se interveni operativ şi eficient”, precizează autoritățile sanitar-veterinare.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo