Connect with us

SANATATE

SĂNĂTATE – Centru de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în ţară, inaugurat la Târgu Mureş

Publicat cu

pe

Un centru de monitorizare și recuperare cardiovasculară, cu secții unice în România, precum cardiologia sportivă și cardiooncologia, a fost inaugurat miercuri la Târgu Mureș.

„Am promis că voi crea un serviciu de cardiologie complexă și, împreună cu doamna profesor Benedek Theodora și echipa noastră, am realizat acest obiectiv. Avem prevenție, diagnostic, tratament intervențional și tratamentul complet al bolilor cardiovasculare, completând acum lanțul cu recuperarea. Această recuperare este diferită, permițând pacienților cu infarct miocardic să redevină membri activi ai familiei și societății, ceea ce lipsește cetățeanului român. Evaluăm boala cardiovasculară cu cele mai noi tehnologii disponibile și asigurăm monitorizarea continuă a pacienților,” a declarat dr. Imre Benedek, coordonatorul centrului CardioClinic.

Profesor universitar doctor Theodora Benedek, președintele Societății Române de Hipertensiune, a subliniat necesitatea inițierii unor programe de recuperare cardiovasculară pentru pacienții cu infarct miocardic revascularizat sau tratat conservator. Dr. Benedek a evidențiat că un antrenament cardio postinfarct bine condus poate îmbunătăți supraviețuirea și calitatea vieții, reducând riscul de deces cu până la 30%.

„Statisticile arată că pacienții care au urmat 36 de ședințe de recuperare au avut un risc de deces cu 47% mai mic și un risc de reinfarctizare cu 31% mai mic decât cei care au urmat doar o ședință. Societatea Europeană de Cardiologie recomandă un program de recuperare de cel puțin 8-12 săptămâni, cu 24-36 de ședințe de antrenament personalizat pentru pacienții cu infarct miocardic recent,” a explicat dr. Benedek.

România deține recorduri negative în privința bolilor cardiovasculare, cu o rată de mortalitate foarte mare. În 2022, au fost înregistrate peste 150.000 de decese cauzate de boli cardiovasculare, reprezentând 55% din numărul total de decese. Mortalitatea prin boala ischemică este de 2,46 ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea prin accident vascular cerebral este de aproape trei ori mai mare.

„Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în România, cu cea mai mare rată de mortalitate din Europa geografică. Conform statisticilor, avem peste 90.000 de decese pe an cauzate de infarct și accident vascular cerebral. În 2020, am fi putut preveni circa 30.000 de decese dacă am fi implementat măsurile adecvate,” a subliniat dr. Benedek, menționând lipsa programelor de prevenție, finanțarea insuficientă și resursele umane limitate drept cauze majore.

La CardioClinic Târgu Mureș funcționează și primul centru expert de cardiologie sportivă din România, care oferă evaluări cardiologice specializate pentru sportivi. Studiile efectuate până acum indică o incidență anuală a morții cardiace subite de 1 la 50.000 – 80.000 de sportivi, subliniind importanța identificării precoce a riscului de moarte subită la sportivi de performanță sau amatori.

La inaugurarea CardioClinic Târgu Mureș au participat dr. Mihaela Suceveanu, președintele Grupului de Lucru de Prevenție și Recuperare Cardiovasculară al Societății Române de Cardiologie, Rodica Biro, președintele CJAS Mureș, și numeroși medici.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate