SANATATE
SĂNĂTATE – Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
Published
2 ani agoon
By
ionel.24newsÎn fiecare an, la 4 februarie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, urmărindu-se atât creşterea gradului de informare a populaţiei în ceea ce priveşte problematica oncologică, precum şi acţiunile prin care se militează pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva maladiei, notează site-ul www.worldcancerday.org.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.
Începând din 2022, până în 2024, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este „Close the Care Gap”, atrăgând astfel atenţia că trebuie eliminat decalajul/diferenţa de îngrijire a pacientului oncologic care există în prezent, deseori din cauza locului în care trăieşte acesta, pentru că eliminarea acestui decalaj poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, menţionează site-ul amintit.
„În această Zi mondială de luptă împotriva cancerului, recunoaştem puterea de a lucra împreună. Ştim că fiecare dintre noi are capacitatea de a face diferenţa, mare sau mică, şi că împreună putem face progrese reale în reducerea impactului global al cancerului. În data de 4 februarie, facem apel către oricine, oriunde s-ar afla, să se implice în crearea unei lumi fără cancer.”, scrie acelaşi site.
Pentru 2023, tema este „Uniting our voices and taking action”, ceea ce implică mobilizarea oamenilor care au aceleaşi idei, pentru că „suntem mai puternici atunci când suntem uniţi”, iar acest impuls poate alimenta „lupta noastră pentru echitate”.
„Vom face mai mult decât să răspândim vestea – o vom striga de pe acoperişuri. Vom construi alianţe mai puternice şi noi colaborări inovatoare. Acţiunile noastre pot lua nenumărate forme: motivarea vecinilor să ofere transport în vederea tratamentului pentru un pacient cu cancer sau asigurarea faptului că la şcoala locală sunt oferite opţiuni alimentare sănătoase şi accesibile. Ne vom mobiliza prietenii, familia, colegii şi comunităţile, pentru că ştim că împreună putem realiza aproape orice.”, notează site-ul www.worldcancerday.org.
De Ziua mondială de luptă împotriva cancerului sunt lansate campanii gândite pentru a rezona, a inspira schimbarea şi a mobiliza populaţia pentru a acţiona pe termen lung. O campanie desfăşurată pe parcursul mai multor ani oferă şansa unui impact de lungă durată, prin mai multe oportunităţi de dezvoltare a conştiinţei la nivel global şi a acţiunilor bazate pe impact.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC) susţin Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului.
Conform datelor prezentate de site-ul amintit, această boală este a doua cauză de deces la nivel mondial. Cel puţin o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenţie, prin depistarea bolii în fază incipientă şi prin tratament.
Cancerul afectează anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate. Consumul de tutun şi de alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV), precizează site-ul amintit.
Începând din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.
You may like
Servicii de depistare și confirmare a cancerului gratuite pentru persoanele neasigurate
DESCOPERIRE – Cercetătorii israelieni au descoperit o nouă metodă de distrugere a tumorilor canceroase
Maramureșul va da primul spital pentru îngrijiri paleative din Transilvania
Octombrie 2024 – Luna de conștientizare cu privire la cancerul sân
SPERANȚĂ – Rata mortalității în cazurile de cancer a scăzut semnificativ în ultimele decade
ȘTIINȚĂ – Medicii englezi au apelat la AI pentru a îmbunătăți rata de detecție a cancerului
VIDEO – Deputatul Călin Bota: Nicolae Ciucă este singurul candidat care are capacitatea să înțeleagă ce înseamnă să fii președintele României
ÎN DECEMBRIE – Ștefan Hrușcă revine cu colinda în Maramureș
ALEGERI – „Investițiile pentru infrastructura sportivă locală vor veni din fonduri europene și naționale” spune Senatorul USR Dan Ivan
INTERVIN POMPIERII – Incendiu la o casă din Moisei
RUTIERE – Un maramureșean a fost prins circulând cu permisul suspendat, un altul cu permis fals
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani ago
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani ago
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani ago
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE12 luni ago
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani ago
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani ago
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
- ACTUALITATE2 ani ago
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT2 ani ago
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture