Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

SANCȚIUNI EFICIENTE – Rusia rămâne tot mai izolată în lume

Publicat cu

pe

Izolarea politică și economică a Rusiei s-a adâncit luni, pe măsură ce forțele sale au întâmpinat o rezistență puternică în capitala Ucrainei și în alte orașe, în cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters. Asta deși, președintele Vladimir Putin a pus duminică în stare de alertă maximă descurajarea nucleară a Rusiei, în fața unui baraj de represalii conduse de Occident pentru războiul său împotriva Ucrainei, care a spus că a respins încercările forțelor terestre ruse de a captura centrele urbane.

Explozie au fost auzite luni înainte de zorii zilei în capitala Kiev și în marele oraș Harkov, au declarat autoritățile ucrainene, în timp ce manevrele diplomatice au continuat.

Ucraina a declarat că negocierile cu Moscova fără condiții prealabile vor avea loc la granița dintre Belarus și Ucraina. Agenția de știri rusă Tass a citat o sursă neidentificată spunând că discuțiile vor începe luni dimineață.

Președintele american Joe Biden va găzdui luni un apel cu aliații și partenerii pentru a coordona un răspuns unit, a anunțat, a răspuns, Casa Albă.

Statele Unite au declarat că Putin intensifică războiul cu o „retorică periculoasă” despre postura nucleară a Rusiei, pe fondul semnelor că forțele ruse se pregătesc să asedieze marile orașe din Ucraina, țară cu aproximativ 44 de milioane de locuitori.

Un înalt oficial american al apărării a declarat că Rusia a tras până acum peste 350 de rachete în ținte ucrainene, unele lovind infrastructura civilă.

„Se pare că adoptă o mentalitate de asediu, pe care orice student în tactică și strategie militară ți-o va spune, atunci când adopti tactici de asediu, crește probabilitatea de daune colaterale”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski i-a spus duminică, prin telefon, prim-ministrului britanic Boris Johnson că următoarele 24 de ore vor fi cruciale pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al lui Downing Street. Până acum, ofensiva rusă nu poate revendica nicio victorie majoră. Rusia nu a luat niciun oraș ucrainean, nu controlează spațiul aerian al Ucrainei, iar trupele sale au rămas la aproximativ 30 km (19 mile) de centrul orașului Kiev pentru a doua zi, a spus oficialul.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operație specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud și să captureze ceea ce consideră naționaliști periculoși.

Sancțiunile politice, strategice, economice și corporative conduse de Occident au fost fără precedent în amploarea și coordonarea lor și au existat angajamente suplimentare de sprijin militar pentru forțele armate ale Ucrainei, depășite cu putere.

Rubla a coborât cu aproape 30% la un minim istoric față de dolar, după ce națiunile occidentale au dezvăluit sâmbătă sancțiuni dure, inclusiv blocarea unor bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Japonia și Coreea de Sud au spus că se vor alătura acțiunii de blocare a unor bănci de la SWIFT. Coreea de Sud, un exportator major de semiconductori, ar interzice și exporturile de articole strategice către Rusia.

Singapore, un centru financiar și de transport maritim, a declarat că intenționează să impună sancțiuni și restricții Rusiei, a informat ziarul Straits Times. Japonia a declarat că ia în considerare, de asemenea, să impună sancțiuni împotriva unor persoane din Belarus, o zonă cheie pentru invazia rusă.

Mai multe filiale europene ale Sberbank Rusia, deținute în majoritate de guvernul rus, au eșuat sau ar fi probabil să eșueze din cauza costului reputațional al războiului din Ucraina, a spus Banca Centrală Europeană.

Banca centrală a Rusiei s-a străduit să gestioneze consecințele tot mai mari ale sancțiunilor, spunând că va relua cumpărarea de aur de pe piața internă, va lansa o licitație de răscumpărare fără limite și va ușura restricțiile asupra pozițiilor deschise în valută ale băncilor.

De asemenea, BCE a ordonat brokerilor să blocheze tentativa străinilor de a vinde titluri de valoare rusești. Acest lucru ar putea complica planurile fondurilor suverane din Norvegia și Australia, care au spus că intenționează să-și reducă expunerea la companiile cotate la bursă.

De asemenea, giganții corporativi au luat măsuri, britanicii de la BP, cel mai mare investitor străin din Rusia, afirmând că își vor abandona participația la compania petrolieră de stat Rosneft.

Uniunea Europeană a decis duminică, pentru prima dată în istoria sa, să furnizeze arme unei țări aflate în război, oferind arme, inclusiv avioane de luptă, Ucrainei.

Germania, care a înghețat deja o conductă de gaz subacvatică planificată din Rusia, a declarat că va crește masiv cheltuielile pentru apărare, eliminând decenii de reticență de a-și potrivi puterea economică cu puterea militară.

Șef Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei într-un interviu acordat Euronews, spunând că „sunt unul dintre noi”.

UE a închis spațiul său aerian pentru toate avioanele rusești, la fel ca și Canada, forțând compania aeriană rusă Aeroflot să anuleze toate zborurile către destinații europene până la o nouă notificare. Statele Unite și Franța și-au îndemnat cetățenii să ia în considerare părăsirea imediată a Rusiei.

UE a interzis, de asemenea, instituțiile de presă rusești RT și Sputnik.

La New York, Consiliul de Securitate al ONU a convocat luni o întâlnire de urgență rară a Adunării Generale a ONU sau a tuturor celor 193 de state membre ale Națiunilor Unite, precizează economedia.ro.

În întreaga lume au avut loc proteste continue împotriva invaziei, inclusiv în Rusia, unde aproape 6.000 de persoane au fost reținute la protestele împotriva războiului de joi, scrie OVD-Info, o publicație care monitorează proteste.

Zeci de mii de oameni din toată Europa au mărșăluit în semn de protest, inclusiv peste 100.000 la Berlin.

Meta Platforms (FB.O) a declarat că a eliminat o rețea de aproximativ 40 de conturi, grupuri și pagini false de pe Facebook și Instagram care operau din Rusia și Ucraina, vizând personalități publice din Ucraina, pentru încălcarea regulilor sale împotriva comportamentului coordonat neautentic.

Twitter a declarat că a suspendat, de asemenea, mai mult de o duzină de conturi și a blocat partajarea mai multor link-uri pentru încălcarea regulilor sale împotriva manipulării platformei și a spam-ului.

Actualitate

YHP Logo