Connect with us

ACTUALITATE

Sancţiuni pentru funcţionarii care nu radiază la timp menţiunile din cazierul fiscal

Publicat cu

pe

Amenzi pentru funcţionarii care nu şterg la timp datele din cazierul fiscal, care omit sau refuză să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de lege. Este vorba despre o inițiativă legislativă depusă de parlamentarul Cristian Bordei.  Acesta susţine că, prin această modificare, „se creează un echilibru procedural, în sensul în care aşa cum contribuabililor li se aplică o serie de sancţiuni (penalităţi/dobânzi/majorări în cazul în care nu îşi îndeplinesc obligaţiile la timp, ba mai mult sunt decăzuţi din dreptul de a mai acţiona în anumite situaţii), tot aşa, e firesc ca şi organele fiscale şi funcţionarii să răspundă pentru propriile erori şi omisiuni de ştergere a datelor din cazierul fiscal”.

„Foarte multe persoane care ar trebui să aibă cazierul fiscal curat se trezesc că au menţiuni în cazier, ceea ce le împiedică să beneficieze de o serie de drepturi pe care legea le interzice în cazul în care au fapte înscrise în cazierul fiscal. Dar de ce trebuie să plătească un contribuabil pentru neglijenţa organelor fiscale desemnate să aplice procedura de scoatere a informaţiilor din cazierul fiscal? Dacă cetăţeanul român suportă sancţiuni, penalităţi, majorări, inclusiv sancţiunea decăderii din dreptul de a mai depune anumite cereri/documente, echitabil este ca şi autorităţile responsabile care îi generează o nedreptate cu consecinţe grave să răspundă pentru inacţiunile lor”, declară Cristian Bordei.

Potrivit legislaţiei actuale, cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili, în care se ţine evidenţa celor care au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiară, în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

Proiectul legislativ modifică articolul 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal: „În respectiva ordonanţă există deja obligativitatea de a fi scoase din oficiu din evidenţa cazierului anumite informaţii conform unor termene şi decizii, numai că autorităţile responsabile omit de multe ori să şi pună în aplicare obligaţia cu pricina.

Astfel, neîndeplinirea la timp a obligaţiei de a şterge datele din cazierul fiscal se sancţionează cu amendă contravenţională între 2.000 şi 10.000 de lei dacă fapta contravenţională nu a fost săvârşită în alte condiţii şi, potrivit legii penale, să constituie infracţiune. Amenda se aplică persoanelor fizice care au îndeplinit calitatea de ordonator de credite la data încălcării obligaţiei care atrage aplicarea sancţiunii.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către organele de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului Finanţelor şi de Curtea de Conturi”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate