Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Schimbări pentru români de la 1 iulie – Ce spune ANAF

Publicat cu

pe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a adus astăzi, 21 mai, o serie de lămuriri cu privire la schimbările care se vor petrece de la 1 iulie pentru toți românii.

„Articolele de presă în care se menționează ”noua taxă care lovește buzunarul românilor de la 1 iulie” dezinformează mediul de afaceri, fiind redactate tendențios prin prezentarea în mod personal a cadrului legal RO e-Transport, fără
aprofundarea acestuia. Astfel, prin implementarea Sistemului RO e-Transport nu se impune nicio o taxă
suplimentară contribuabililor, indiferent de modul de organizare sau cifra de afaceri a acestora. Sistemul RO e-Transport are ca scop monitorizarea transporturilor de bunuri (inclusiv cele cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național), permițând autorităților să determine punctele potențiale de deturnare din sau în lanțul de aprovizionare, inclusiv identificarea verigilor intermediare dintre producătorii și comercianții bunurilor.

Modulele informatice pentru declararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport precum și cele pentru monitorizarea transporturilor de bunuri sunt puse în mod gratuit la dispoziția mediului de afaceri. Sistemul RO e-Transport a fost instituit în baza prevederilor OUG 41/2022 începând cu 1 iulie 2022. Obligația declarării în sistem a bunurilor cu risc fiscal ridicat (inclusiv fructe și legume), subzistă de la această dată pentru toate categoriile de contribuabili; Începând cu 1 iulie 2024, se preconizează extinderea categoriilor de bunuri cu risc fiscal ridicat ce urmează a fi monitorizate prin sistemul RO eTransport inclusiv produse agroalimentare (carne, lapte și ouă ). Obligația vizează toți utilizatorii prevăzuți la art. 8 alin (1) lit. c) și e) din OUG 41/2022 cu modificările și completările ulterioare”, precizează ANAF.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate