Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

SCUMP – Prețul cărnii de miel a explodat în toată Europa

Publicat cu

pe

Paștele se apropie, iar este bine să vă gândiți să economisiți mai mulți bani pentru masa de Paște, mai ales dacă doriți să pregătiți câteva feluri de mâncare cu carne de miel. Prețurile pentru carne au crescut semnificativ, și nu doar în țara noastră, ci în întregul bloc comunitar european, conform celor mai recente date furnizate de Comisia Europeană și analizate de Economica.net.

Prețul unei carcase de 100 de kilograme de carne de miel sub 13 kilograme a ajuns să fie de 993,8 euro în ultima săptămână din martie, înregistrând o creștere de 5,1% față de săptămâna anterioară.

Comparând cu aceeași perioadă a anului precedent, observăm o majorare de aproape 14 procente. Astfel, un kilogram de carne de miel se ridică acum la 50 de lei.

În acest context, ne situăm pe poziția a treia în ceea ce privește creșterea prețurilor, însă suntem într-o situație mai favorabilă decât Estonia și Ungaria, unde majorările au fost mult mai semnificative.

Estonienii plătesc cu 17,5% mai mult pentru un kilogram de carne de miel, iar maghiarii suportă o creștere de 17,1%. Noi ne situăm pe locul trei în această ierarhie.

Media europeană indică o creștere de 10,3%, iar 100 de kilograme de carne de miel se vând cu peste 800 de euro. Prețul mediu a crescut cu 3,5% față de luna februarie, ceea ce înseamnă că plătim cu aproximativ 10 lei în plus pentru fiecare kilogram cumpărat.

Prețurile mieilor de peste 13 kilograme au înregistrat o majorare considerabilă față de luna februarie. În martie, 100 de kilograme de astfel de carne valorau peste 580 de euro, în creștere cu 92,6% față de luna anterioară. Practic, avem de-a face cu o dublare a prețului.

De menționat că țara noastră dispune de o producție internă semnificativă de carne de miel. Crescătorii locali au pus pe piață, până în luna decembrie a anului trecut, peste 700 de tone de carne, cu 7,4% mai puțin decât în anul precedent.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate