Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

SCUMPIRI – ANRE a aprobat creşterea medie cu 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor, din 1 iulie

Publicat cu

pe

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat săptămâna trecută o creștere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale, aplicabile consumatorilor care beneficiază de acest serviciu. Aceasta echivalează cu aproximativ 10 lei/MWh distribuit și va intra în vigoare la 1 iulie.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creșterea costurilor serviciului de distribuție a gazelor naturale în conformitate cu inflația prognozată pentru 2024 (4,6%), creșterea costurilor de capital datorată unui volum record de investiții realizate în 2023, atât în racordări noi, cât și în extinderi de sisteme de distribuție, și scăderea cu 8% a cantității de gaze naturale distribuite în 2023.

„De exemplu, pentru un client casnic care locuiește într-un apartament cu 3 camere și are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, factura lunară ar putea crește cu aproximativ 2,5 lei,” se menționează în comunicat.

Conform Legii energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012 și Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale, ANRE aprobă și stabilește tarifele reglementate diferențiat pentru fiecare operator de distribuție.

Aceste tarife includ costurile generate de modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție, extinderea rețelelor, crearea unor noi sisteme/rețele și racordarea noilor solicitanți (clienți casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice), doar dacă aceste costuri sunt justificate.

Tarifele de distribuție se aplică pe un an tarifar, de la 1 iulie până la 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare. La stabilirea acestei rate, ANRE urmărește să echilibreze necesarul de investiții pentru asigurarea calității serviciilor și nivelul tarifului aplicat beneficiarilor.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin pentru consultare publică într-o formă actualizată, precizează sursa citată.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate