Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Se cere reducerea vârstei de pensionare pentru unele persoane

Publicat cu

pe

A fost iniţiată o propunere legislativă care stipulează reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate în favoarea femeilor care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Deputatul Cristina Burciu spune că proiectul de lege depus în Parlament recunoaşte astfel „munca neplătită şi contribuţia semnificativă a femeilor în creşterea şi îngrijirea copiilor, demers ce ar putea încuraja mai multe femei să aibă copii, fără a-şi sacrifica total cariera”.

„Conform proiectului de modificare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil – 1 an, pentru doi copii – 1 an şi 6 luni, pentru trei copii – 2 ani, pentru patru copii – 2 ani şi 6 luni, pentru cinci copii – 3 ani, iar pentru şase sau mai mulţi copii – 3 ani şi 6 luni.

Indiscutabil, avem nevoie de dezvoltarea şi promovarea unor politici pro-nataliste eficiente, respectiv ca statul să încurajeze în mod activ familiile să aibă mai mulţi copii, prin intermediul unor măsuri precum acordarea de ajutoare financiare sau fiscale pentru familiile cu copii, extinderea concediului de maternitate şi paternitate, crearea de facilităţi pentru îngrijirea copiilor, precum şi oferirea de sprijin pentru cuplurile care doresc să adopte sau să aibă copii, prin fertilizare in vitro sau alte metode de reproducere asistată.

Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a echilibrului între viaţa profesională şi personală este un alt capitol ţintit de această propunere legislativă, în scopul creării unui mediu de lucru flexibil, care să permită părinţilor să îşi îngrijească mai bine copiii, fapt ce ar avea consecinţe pozitive în atragerea şi reţinerea tinerilor pe piaţa muncii. O atenţie specială trebuie acordată zonelor rurale, unde declinul demografic este adesea mai pronunţat. Astfel, investiţiile în infrastructură, accesul la servicii de sănătate şi educaţie, precum şi sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare economică locală, vor avea un impact substanţial în menţinerea şi creşterea populaţiei din aceste zone.

Nu în ultimul rând, declinul demografic poate fi contracarat şi prin promovarea integrării sociale şi economice a grupurilor marginalizate, respectiv prin politici publice care să asigure egalitatea de şanse pentru toţi membrii societăţii, indiferent de originea lor etnică, de gen sau de statut socio-economic, elemente ce vor consolida coeziunea socială şi va duce la creşterea natalităţii”, a explicat deputatul mai sus amintit.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo