Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Se schimbă statutul polițistului. Care sunt noutățile aduse de MAI

Publicat cu

pe

Autoritățile vor schimbarea statutului polițistului. Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, care aduce mai multe schimbări. Poate cea mai importantă este cea referitoare la faptul că la concursul de admitere în instituțiile de învățământ ale MAI vor putea participa și candidații cu tatuaje pe corp, singura restricție fiind pentru cei cu tatuaje pe față, gât sau alte zone ale capului.

„Este o schimbare binevenită. Tatuajul nu e ceva care să te facă să nu îți faci meseria așa cum trebuie. Intrăm în rând cu lumea, peste tot în Europa și în lume oamenii cu tatuaje pot lucra peste tot, inclusiv în Poliție. Tatuajul nu ar trebui să fie privit ca un impediment, din contră. Dacă ești integru din punct de vedere moral nu văd de ce tatuajul te-ar putea cataloga ca fiind altceva”, spune Ana-Maria.

Tot Sindicatul Europol anunță că prin acest proiect de lege se va legifera acordarea gradului profesional în funcție de vechimea în MAI și pentru absolvenții  Academiei de Poliție, forma de învățământ la zi: „Momentan se acordă doar pentru polițiștii care urmează cursuri la Academia de Poliție la forma,  frecvență redusă. Apare obligativitatea îndeplinirii tuturor condițiilor de ocupare prevăzute în fișa postului  în cazul împuternicirii pe funcție, față de situația actuală când trebuia îndeplinită doar condiția de studii.  La concursul pentru ocuparea postului de conducere/execuție vacant se introduce obligativitatea înregistrării și audio și video, față de situația de acum când putea fi aleasă doar o singură formă.

Se introduce posibilitatea decontării cheltuielilor de asistență juridică și după ce a fost desfășurat procesul penal/civil, în termen de 3 ani,  față de situația actuală când se puteau deconta doar pe timpul cât polițistul avea calitate în dosar, se reintroduce ”Atenționarea” polițistului, ca măsură administrativ-preventivă, după ce este efectuată cercetarea disciplinară, neavând efecte asupra raporturilor de serviciu ale polițistului. Momentan, pot fi dispuse sancțiuni ce produc efecte, precum mustrarea, diminuarea drepturilor salariale sau amânarea înaintării în gradul profesional următor, se introduc noi condiții de îndeplinit pentru membrii Consiliului de Disciplină, fiind asigurată participarea echitabilă a membrilor colectivului, prin raportare la numărul de desemnări anterioare.

Se dă posibilitatea modificării raporturilor de serviciu prin mutare, delegare, detașare sau împuternicire și atunci când polițistul e cercetat disciplinar, procedura continuându-se la noua unitate, față de situația actuală, când nu se pot modifica raporturile de serviciu pe timpul cercetării disciplinare, respectiv se legiferează situația răspunderii materiale a polițistului, asta după ce în anul 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională OUG nr. 121/1998, actul normativ prin care polițiștii erau cercetați administrativ”, anunță Europol România.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo