Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

SECETĂ ÎN MARAMUREȘ – Cât de gravă este situația în județ

Publicat cu

pe

E secetă în Maramureș. Și asta o vedem cu toții. Astăzi a fost convocată o ședință a grupului de suport tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, având ca scop analiza situației hidrologice și asigurarea cu apă a populației.
„La nivelul județului nostru ne confruntăm cu situații critice în ceea ce privește alimentarea cu apă în anumite zone și scăderea debitelor pe cursul de apă. La Sighet, din cauza consumului ridicat de apă pentru uz gospodăresc, capacitatea de transportare este insuficientă.
La Șomcuta Mare este introdus un program de restricții care include întreruperile de apă în intervalul orar 22:00 – 8:00. La Târgu Lăpuș există probleme la captările de suprafață. La Lăpuș s-a refăcut o captare. Au scăzut foarte tare debitele de apă pe cursul râurilor, iar anumite porțiuni sunt secate: Bârsău-Bozânta, Nistru-Bușag.
Odată cu scăderea debitelor, se intensifică problema poluării cursurilor de apă. În 21 august a fost sesizată o conductă magistrală avariată în Bocicoiu Mare. Fenomenul poluării resurselor de apă curgătoare care afectează cursurile de apă și implicit asigurarea apei prin captările de suprafață în zonele Firiza și Șomcuta. Este necesară o verificare pe râul Firiza, pentru a fi identificați cetățenii care fac deversări ale apelor menajere La Firiza există un procent de umplere de 89%. Vișeu de Sus și Vișeu de Jos sunt zone cu probleme, din cauza creșterii consumului cu 50%, existând riscuri imediate de a avea deficit de apă. La Vișeu de Mijloc au fost impuse restricții de apă. Zonele istorice predispuse sunt Coroieni, Vima, Desești, Ocna Șugatag și acolo unde există captări de subteran”, precizează Rudolf Stauder, prefectul de Maramureș.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a reluat Planul de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale caniculei și secetei, pe teritoriul județului Maramureș, urmând a fi recomunicat comitetelor locale pentru situație de urgență. Reiterez importanța aplicării și respectării acestuia de către toate UAT-urile și de către fiecare cetățean.
„Recomandarea mea a fost ca pentru toate aceste aspecte să fie efectuate analize și verificări, iar pentru orice formă de încălcare să existe toleranță 0. Am solicitat să fiu informat zilnic cu privire la situația din județ, modificările ori remedierile apărute”, concluzionează Stauder.
Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo