Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș: ”Voi continua să contribui la reformarea și modernizarea justiției din România”

Publicat cu

pe

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș: ”Raportul privind statul de drept publicat de Comisia Europeană este cel mai bun raport privind capitolul justiție. Documentul subliniază progresele înregistrate de justiția din România, fapt ce contribuie în mod decisiv la consolidarea statului de drept”.

În data de 24 iulie, Comisia Europeană a publicat cea de a cincea ediție a raportului anual privind statul de drept în țara noastră, practică prin care examinează, în mod sistematic și obiectiv, evoluțiile statului de drept în toate statele membre UE.

Raportul din 2024 examinează situația per ansamblu în Uniunea Europeană, cuprinzând și 27 de capitole, consacrate fiecărei țări membre, în care se analizează evoluțiile semnificative înregistrate în fiecare țară membră a UE, prezintând totodată și noi recomandări specifice adresate tuturor statelor membre.

Raportul privind România menționează, la capitolul aspecte pozitive, asigurarea stabilităţii reformei judiciare şi a implementării Legilor Justiţiei, eforturile pentru soluţionarea inechităţilor salariale din sistemul judiciar, reformarea sistemului de acordare a ajutorului public judiciar, în beneficiul cetăţenilor, progrese în funcţionarea sistemului post-SIIJ, inclusiv modificarea Legii 49/2022 prin Legea 213/2024, care a majorat numărul de posturi de procurori (minim 14 în structura centrală şi minim 3 în structurile teritoriale).

Comisia invită parlamentele naționale, societatea civilă și alte părți interesate să continue dialogul privind statul de drept atât la nivel național, cât și la nivel european, cu o implicare sporită a cetățenilor.

”Toate reformele au necesitat dezbateri susținute și eforturi constante la nivelul Comisiei Juridice a Senatului și le mulțumesc colegilor mei din comisie pentru munca depusă la nivelul legislativului. Felicitări doamnei Alina Gorghiu, ministrul Justiției pentru eforturile depuse în vederea remedierii problemelor ridicate în rapoartele anterioare! Ca senator și președinte al Comisiei Juridice, voi continua să contribui la reformarea și modernizarea justiției din România”, a concluzionat senatorul liberal Cristian Niculescu-Țâgârlaș

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo