Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

SISSI – Viaţa împărătesei, subiectul mai multor lungmetraje şi seriale

Publicat cu

pe

La 125 de ani de la moartea sa, Sissi, împărăteasa rebelă cu un destin tragic, inspiră din nou cineaştii aflaţi în căutarea unei figuri feminine avangardiste şi romantice, notează AFP vineri.

Nu mai puţin de două lungmetraje şi două seriale revin în prezent asupra vieţii Elisabetei de Wittelsbach (1837-1898), imortalizată după cel de-al Doilea Război Mondial pe ecrane de actriţa Romy Schneider.

Toţi ochii vor fi aţintiţi asupra premierei de vineri a filmului „Corsage” la Festivalul de Film de la Cannes, în timp ce un alt proiect realizat în Austria este aşteptat în toamnă.

De asemenea, serialul „Sissi”, realizat de canalul german RTL+, va avea o continuare după un prim sezon aclamat de critici, în timp ce Netflix ne va oferi în curând propria versiune asupra vieţii împărătesei prin „The Empress”.

Acest interes reînnoit este izvorât din dorinţa de a „descoperi mai multe poveşti despre femei”, explică actriţa Dominique Devenport, care dă viaţă unei Sissi aflate în floarea vârstei.

Căsătorită cu Franz Joseph la doar 16 ani, Sissi, o persoană plină de farmec, a trăit o viaţă „extremă şi plină de durere”, luptând constant cu protocolul rigid al curţii habsburgice, precizează agerpres.ro.

„Cum să rămâi tu însăţi, ce decizii să iei, cum să răspunzi aşteptărilor”, toate sunt întrebări care reflectă probleme foarte contemporane, a subliniat actriţa de 26 de ani vorbind despre viaţa împărătesei.

„Intrată în istorie la momentul apariţiei mijloacelor de comunicare în masă”, Sissi a fost „una dintre primele femei care s-au confruntat cu o imensă celebritate în Europa”, după cum aminteşte istoricul Martina Winkelhofer, autoarea unei cărţi despre această figură emblematică.

Inventarea fotografiei a accelerat faima acestei excelente călăreţe: „Dintr-o dată o puteai vedea cu adevărat pe soţia unui împărat”, ne explică ea.

Sissi a fost o pionieră a utilizării propriei imagini în scopuri politice, militând pentru apropierea Austriei de Ungaria, şi a încercat să controleze această imagine până la obsesie.

A scăpat de privirile curţii prin pasaje secrete, refugiindu-se în eleganta Villa Hermes, situată în inima unei rezervaţii de vânătoare de la periferia Vienei, care îi fusese oferită de soţul ei.

Aici împărăteasa şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în singurătate, după sinuciderea fiului ei Rudolf, în 1889.

Statuia morbidă a unei femei purtând vălul de doliu, un simbol al melancoliei care a însoţit-o până la asasinarea sa la vârsta de 60 de ani de către un anarhist italian, poate fi văzută şi astăzi în dormitorul său. Statuia a fost realizată la cererea împărătesei.

Pe această Sissi aflată la sfârşitul domniei sale, frustrată de un sistem care nu i-a permis niciodată să îşi exprime opinia, o interpretează Vicky Krieps în drama prezentată anul acesta la Cannes, în selecţia „Un Certain Regard”.

La polul opus faţă de Romy Schneider, actriţa luxemburgheză dă viaţă unei Sissi care disperă să se emancipeze de soţul său şi nu gustă plăcerile Curţii.

În acest film biografic feminist regizat de Marie Kreutzer, împărăteasa ne apare ca o femeie melancolică care reuşeşte să evadeze doar atunci când părăseşte Viena, departe de ochii Franz Joseph, care refuză să o implice în viaţa Imperiului.

Drepturile pentru serialul german au fost cumpărate în Brazilia, precum şi în Europa Centrală şi de Est.

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo