Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Site amendat pentru „pedepsirea” unui client. Cu ce a greșit omul

Publicat cu

pe

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a finalizat în luna septembrie 2024 o investigație la operatorul IA BILET SRL, fiind constatate mai multe încălcări ale legii. Ca atare, operatorul a fost sancționat contravențional cu două amenzi, respectiv o amendă în cuantum de 4.975,7 lei (echivalentul sumei de 1 000 EURO), pentru încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. a) și alin. (2), coroborat cu art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 și una de 4.975,7 lei (echivalentul sumei de 1 000 EURO), pentru încălcarea dispozițiilor art. 12 alin. (1) prima teză, raportate la art. 21 alin. (2) și (3) din Regulamentul (UE) 2016/679. Avertismentul a fost dat pentru încălcarea dispozițiilor art. 6 alin. (1) lit. a) și a art. 7 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.

„Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri transmise de o persoană fizică prin care a reclamat o posibilă încălcare a dispozițiilor Regulamentului (UE) nr. 2016/679. În acest sens, un client al operatorului a reclamat că operatorul i-a șters în mod nejustificat contul creat pe platforma iabilet.ro și a refuzat reactivarea contului acestuia după exercitarea dreptului său de ștergere, ca urmare a faptului că pe numărul său de telefon a primit mesaje comerciale nesolicitate în scop de marketing.

De asemenea, în cadrul investigației s-a constatat și faptul că în urma exercitării dreptului de opoziție cu privire la dezabonarea de la newsletter al numărului de telefon al persoanei vizate, operatorul a anonimizat (pseudonimizat) toate datele personale din contul clientului (nume, prenume, adresă de e-mail, inclusiv numărul de telefon), astfel că, aceasta nu a mai putut utiliza propriul cont.

Ca atare, în cursul investigației, operatorul nu a prezentat dovezi cu privire la respectarea principiilor și a condițiilor de legalitate a unei astfel de prelucrări a acestor date, fiind încălcate dispozițiile art. 5 alin. (1) lit. a) și alin. (2), coroborat cu art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 2016/679. Pentru această încălcare operatorul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 4.975,7 lei (echivalentul sumei de 1 000 EURO).

Totodată, în cursul investigației, a reieșit că operatorul Ia Bilet SRL, deși i-a comunicat clientului faptul că a efectuat modificări în privința adresei de e-mail pentru a putea fi utilizat contul, contul a rămas inactiv. Ca atare, s-a constatat încălcarea prevederilor art. 12 alin. (1) prima teză, raportate la art. 21 alin. (2) și (3) din Regulamentul (UE) nr. 2016/679. Pentru această încălcare operatorul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 4.975,7 lei (echivalentul sumei de 1 000 EURO).

În cadrul investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat că, în ceea ce privește transmiterea de mesaje promoționale prin SMS, operatorul nu a făcut dovada că persoana vizată și-a exprimat, în prealabil, consimțământul expres în scopul prelucrării numărului său de telefon pentru a i se transmite comunicări comerciale, fiind încălcate astfel prevederile art. 6 alin. (1) lit. a) și a art. 7 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 2016/679”, anunță instituția amintită. 

Ca atare, operatorul a fost sancționat cu avertisment.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo