Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

Șoferii prinși băuți la volan rămân 10 ani fără permis

Publicat cu

pe

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive a fost adoptat de Parlament și merge acum la promulgare. Votul final a fost dat ieri, 14 mai, în Camera Deputaților.

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Inițiativa mea legislativă a primit, votul final la Camera Deputaților, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării și intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare și interdicția de a mai conduce un vehicul până la 10 ani.

Este o mare realizare pentru mine pentru că, așa cum am promis, am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, în încercarea de a o declasa de pe primul loc la decesele rutiere în Europa, în ultimii șapte ani. După Legea Anastasia, a venit, iată, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a explicat inițiatorul acestui proiect de lege, Robert Cazanciuc.

Tot noua lege prevede că fapta persoanei care efectuează fără drept operațiuni cu produse știind că acestea sunt suspectibile de a avea efecte psihoactive constituie infracțiune, fiind pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Mai mult, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, atunci pedepsa este majorată, și anume între 15 și 25 de ani de închisoare. Va fi pedepsită și punerea la dispoziție a unei locuințe sau local unde să se consume droguri, în acest caz pedeapsa fiind închisoare de l 1 la 5 ani.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo