Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive a fost adoptat de Parlament și merge acum la promulgare. Votul final a fost dat ieri, 14 mai, în Camera Deputaților.
„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan. Inițiativa mea legislativă a primit, votul final la Camera Deputaților, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării și intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare și interdicția de a mai conduce un vehicul până la 10 ani.
Este o mare realizare pentru mine pentru că, așa cum am promis, am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, în încercarea de a o declasa de pe primul loc la decesele rutiere în Europa, în ultimii șapte ani. După Legea Anastasia, a venit, iată, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, a explicat inițiatorul acestui proiect de lege, Robert Cazanciuc.
Tot noua lege prevede că fapta persoanei care efectuează fără drept operațiuni cu produse știind că acestea sunt suspectibile de a avea efecte psihoactive constituie infracțiune, fiind pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Mai mult, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, atunci pedepsa este majorată, și anume între 15 și 25 de ani de închisoare. Va fi pedepsită și punerea la dispoziție a unei locuințe sau local unde să se consume droguri, în acest caz pedeapsa fiind închisoare de l 1 la 5 ani.
Dragoș HOJDA