Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

SONDAJ – Majoritatea europenilor crede că Rusia va invada Ucraina în 2022

Publicat cu

pe

Majoritatea europenilor crede că Rusia va invada Ucraina în 2022 și că NATO și Uniunea Europeană ar trebui să fie alături de Kiev în acest conflict, conform unui studiu realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), citat de The Guardian.

„Datele sugerează o trezire geopolitică în Europa”, a declarat Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), care a efectuat sondajul în șapte țări, reprezentând două treimi din populația UE.

„Statele UE au fost descrise ca fiind divizate, slabe și absente în Ucraina, dar cetățenii europeni sunt uniți: sunt de acord că Vladimir Putin poate continua acțiuni militare și că Europa, împreună cu partenerii săi din NATO, ar trebui să vină în ajutorul Ucrainei”.

Sondajul a fost efectuat, la sfărșitul lunii ianuarie, în Polonia, România, Suedia, Germania, Italia, Franța și Finlanda.

Sondajul a arătat că majoritățile din șase dintre cele șapte țări chestionate credeau că Rusia va invada Ucraina în cursul anului 2022, cei mai apropiati de granița de est a Europei fiind în general cei mai convinși.

64% din români cred că o invazie rusească este probabilă în acest an, procentul fiind cel mai mare înregistrat după Polonia – 73%. De asemenea, această variantă este luată în considerare de 55% din suedezi, 52% din germani, 51% din francezi și italieni și 44% din finlandezi.

De asemenea, sondajul a arătat că o majoritate europeană crede că UE și NATO sunt principalii apărători ai Ucrainei. Spre exemplu, 56% dintre finlandezi consideră că UE ar trebui să vină în ajutorul Ucrainei iar 59% cred că NATO. Cifrele pentru celelalte state sunt următoarele: 53% și 55% pentru Franța, 47% și 50% pentru Germania; 64% și 67% pentru Italia; 80% și 79% pentru Polonia; 57% și 63% pentru România; 61% și 64% pentru Suedia.

Actualitate

YHP Logo