Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

SPAȚIU – Găurile negre au modelat universul așa cum îl cunoaștem

Publicat cu

pe

Potrivit unei noi analize a datelor furnizate de telescopul spațial James Webb, cercetătorii au descoperit dovezi care sugerează că găurile negre au jucat un rol esențial în formarea universului așa cum îl cunoaștem, și acest lucru s-a întâmplat mult mai devreme decât se credea anterior, conform informațiilor publicate pe earth.com.

Experții susțin că găurile negre nu doar că existau în primele etape ale universului, ci au fost și un factor catalizator pentru formarea de noi stele, acționând ca niște acceleratori colosali pentru formarea galaxiilor. Această descoperire contradice concepția anterioară, conform căreia găurile negre ar fi apărut după formarea primelor stele și galaxii.

„Știm că aceste găuri negre monstruoase sunt prezente în centrul galaxiilor apropiate de Calea Lactee, dar surpriza majoră acum este că ele erau prezente chiar de la începuturile universului și au acționat aproape ca niște blocuri de construcție sau semințe pentru galaxiile timpurii”, a declarat Joseph Silk, profesor de fizică și astronomie la Universitatea Johns Hopkins și autor principal al studiului.

„Ele au stimulat cu adevărat totul, asemenea unor amplificatori gigantici ai formării stelelor, ceea ce reprezintă o revoluție completă în ceea ce credeam anterior – într-atât încât acest lucru ar putea schimba complet înțelegerea noastră despre cum se formează galaxiile”.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate