Connect with us

NEWS

SPAȚIU – Modulul japonez de pe Lună funcționează din nou și și-a reluat misiunea

Publicat cu

pe

Sonda lunară a Japoniei, care și-a întrerupt funcționarea imediat după aselenizare din cauza incapacității celulelor solare de a genera energie solară, a fost repusă în funcțiune, anunță agenția spațială a țării, conform transmisiei Xinhua.

Agenția de Explorare Aerospațială a Japoniei (JAXA) a confirmat că panourile solare ale misiunii Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) sunt în prezent funcționale și că au restabilit comunicarea cu sonda încă de duminică seara. „Comunicarea cu SLIM a fost stabilită cu succes aseară, iar operațiunile au fost reluate!”, a postat JAXA luni dimineața pe conturile sale oficiale de pe rețelele sociale.

Potrivit informațiilor JAXA, sonda și-a reluat explorarea suprafeței lunare, efectuând observații științifice cu ajutorul instrumentului Multi-Band Camera (MBC) aflat la bord. O imagine care prezintă o stâncă denumită „pudel de jucărie”, observată în apropierea locului de aselenizare, a fost distribuită online.

SLIM, supranumit și „lunetist selenar”, a atins suprafața lunară la 20 ianuarie, devenind astfel a cincea țară care reușește o aselenizare controlată pe satelitul natural al Terrei, după Statele Unite, URSS, China și India. Din cauza problemelor cu celulele solare, sonda a fost oprită la 22 ianuarie, la ora 02:57, după ce a funcționat pe bateriile de rezervă.

Cu dimensiuni reduse – aproximativ 2,4 metri în înălțime și o greutate de aproximativ 200 de kilograme fără combustibil – SLIM este proiectată pentru a testa tehnologia de aterizare la punct fix pe suprafețele corpurilor gravitaționale, cu o precizie fără precedent de mai puțin de 100 de metri față de țintele vizate, spre deosebire de sondele convenționale care adesea au o precizie de mai mulți kilometri, conform JAXA.

Racheta care a transportat SLIM a fost lansată la 7 septembrie de la Centrul Spațial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, marcând a treia încercare a țării de a atinge controlat suprafața lunară. SLIM a aterizat într-un mic crater cu un diametru mai mic de 300 de metri, numit Shioli, și a reușit să elibereze fără probleme cele două mini-rovere ale sale, concepute pentru a realiza analize ale rocilor din mantaua lunară, încă insuficient cunoscută de comunitatea științifică.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate