Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

SPAȚIU – O parte a rachetei chinezești folosite pentru lansarea sateliților de internet pe orbita joasă a Pământului a explodat

Publicat cu

pe

Săptămâna aceasta, compania chineză de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) a lansat o rachetă pe care tot ea a proiectat-o, cu misiunea de a plasa pe orbita joasă a Pământului primii sateliți de internet, ca parte a unui plan de creare a unei rețele globale, în competiție cu Starlink-ul lui Elon Musk.

La scurt timp după lansare, în timp ce încărcătura era desfășurată, partea superioară a rachetei a explodat în spațiu, la 810 kilometri deasupra Pământului. Experții estimează că explozia a generat un nor de peste 700 de resturi, care ar putea amenința mai mult de 1.000 de sateliți și alte obiecte aflate pe orbită. Nu este încă clar dacă explozia a fost cauzată de o coliziune cu un alt obiect sau de combustibilul nefolosit.

NASA a precizat că va dura câteva zile până la evaluarea completă a impactului acestui incident, iar compania care a proiectat și lansat racheta nu a oferit încă nicio declarație. Totuși, LeoLabs, o firmă americană de urmărire spațială, a avertizat că numărul resturilor ar putea crește la peste 900, iar norul de resturi ar putea persista pe orbită timp de mai mulți ani, conform analiștilor citați de Reuters.

Audrey Schaffer, vicepreședinte pentru strategie la firma Slingshot Aerospace, a subliniat că există un risc semnificativ ca peste o mie de sateliți să se ciocnească cu aceste resturi în următoarele trei zile, dintre care aproximativ o treime sunt nave și obiecte spațiale active.

Experții au mai explicat că sateliții au fost plasați pe o orbită polară, nu ecuatorială, ceea ce crește riscul de coliziune cu alte obiecte neaflate pe orbita polară. Acesta este al doilea incident de acest gen în care China este implicată, după ce, în 2022, o rachetă Long March 6A a explodat pe orbita joasă, sporind riscul de coliziuni.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo