Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

SPAȚIU – Șeful NASA avertizează că progresele spațiale ale Chinei sunt extraordinare

Publicat cu

pe

Într-o sesiune de audieri în Congres, Bill Nelson, directorul NASA, a subliniat că Beijingul a făcut progrese remarcabile în domeniul spațial în ultimii zece ani, însă menține aceste realizări în secret. Nelson a exprimat preocuparea că multe dintre programele spațiale aparent civile ale Chinei ar putea avea caracter militar. El a adăugat că este convins că Statele Unite sunt angrenate într-o competiție acerbă.

Nelson a solicitat parlamentarilor americani să aprobe un buget de peste 25 de miliarde de dolari pentru NASA în anul următor, subliniind importanța ca Statele Unite să ajungă pe Lună înaintea Chinei. Nelson a avertizat că în caz contrar, China ar putea revendica suveranitatea lunară și ar putea exclude alte națiuni de la explorarea spațială. El a făcut referire la modul în care Beijingul și-a impus autoritatea asupra Insulelor Spratly în Marea Chinei de Sud.

Inițial, SUA și-au propus să trimită astronauți pe Lună în cadrul misiunii Artemis până în 2025, însă termenul a fost amânat pentru finalul anului 2026. În contrast, China și-a exprimat intenția de a trimite echipaje pe Lună până în 2030 și de a stabili o bază lunară în următorii cinci ani. Nelson a atras atenția că Beijingul ar putea ajusta termenele și ar putea efectua misiunile mai devreme. Deja din 2022, programul spațial chinez a inclus o stație spațială în orbită și mai multe sonde în jurul Lunii.

SUA au încheiat un acord internațional cu mai mulți parteneri, angajându-se să împărtășească informațiile colectate în cadrul misiunilor lor spațiale. China și Rusia nu au semnat acest acord, dar au o înțelegere din 1967 prin care și-au interzis plasarea de arme sau baze militare în spațiu. Beijingul a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să-și extindă prezența militară în spațiu.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate