Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

SPERANȚĂ – Leziunile cerebrale traumatice ar putea fi depistate mai rapid cu un scaner portabil

Publicat cu

pe

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham sunt angajați în dezvoltarea unui scaner portabil menit să faciliteze identificarea rapidă a leziunilor cerebrale traumatice.

Aceștia au conceput deja un prototip compact, ce poate fi ținut în palmă și a demonstrat eficacitatea sa în teste postmortem pe animale.

Dispozitivul se folosește de un smartphone, un laser EyeD și un sistem de spectroscopie Raman pentru a evalua sănătatea structurală și biochimică a ochiului.

Acest lucru se datorează faptului că biomarkerii nervului optic și cei ai creierului interacționează într-un mod extrem de complex și precis, astfel încât modificările în structura moleculară a ochiului pot furniza indicii importante despre eventuale traume cerebrale.

Implementarea unui astfel de instrument ar putea contribui semnificativ la detectarea rapidă a leziunilor cerebrale, aspect deosebit de crucial. Dacă o traumă este identificată în primele 60 de minute de la producerea accidentului, tratamentul poate fi inițiat imediat, reducând riscul de complicații ulterioare și chiar salvând vieți.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate