Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

SPERANȚĂ – Un prim tratament autorizat în Statele Unite împotriva bolii ficatului gras

Publicat cu

pe

Autoritățile sanitare americane au dat aprobarea joi pentru primul tratament împotriva unei forme severe a bolii hepatice grase, care afectează milioane de persoane din Statele Unite, conform informațiilor transmise vineri de AFP. Tratamentul, dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals, este autorizat pentru adulții diagnosticați cu steatohepatită non-alcoolică (NASH, cunoscută acum și ca MASH), care suferă de fibroză hepatică, informează Agerpres.

NASH este caracterizată prin acumularea anormală de grăsimi în ficat, declanșând inflamația cronică a acestuia. În timp, celulele ficatului sunt înlocuite treptat de fibroză, un țesut cicatricial care poate duce la ciroză sau chiar la cancer hepatic.

Această afecțiune este strâns legată de obezitate și reprezintă o piață considerabilă pentru companiile farmaceutice.

Decizia Agenției pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA „aduce speranță milioanelor de americani”, a afirmat Fundația Americană pentru Ficat printr-un comunicat.

Potrivit fundației, NASH/MASH se așteaptă să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până în 2025.

Aproximativ 6 până la 8 milioane de americani ar putea beneficia de acest nou tratament, iar această cifră este estimată să crească, conform unei evaluări citate de FDA.

Până în prezent, acești pacienți „nu au avut la dispoziție un medicament care să acționeze direct asupra leziunilor ficatului lor”, a declarat Nikolay Nikolov, un reprezentant al FDA, citat într-un comunicat.

Tratamentul se administrează pe cale orală, o dată pe zi, împreună cu o dietă adecvată și exerciții fizice.

Autorizarea a fost bazată pe un studiu clinic efectuat pe aproximativ 900 de persoane, care a demonstrat beneficii după 12 luni pentru pacienții tratați, în comparație cu cei care au primit un placebo.

Cele mai comune efecte secundare au fost diareea și greața.

Această autorizare „marchează apogeul a 15 ani de cercetare”, a declarat Bill Sibold, un manager la Madrigal Pharmaceuticals, citat într-un comunicat. „Este un moment istoric” pentru acest domeniu, a adăugat el.

Tratamentul va fi disponibil pentru pacienții din Statele Unite începând din luna aprilie, la farmaciile specializate, conform indicțiilor companiei.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate