Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

STĂM PROST – România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor

Publicat cu

pe

Potrivit celor mai recente date Eurostat, România se menține pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. În timp ce Austria a reciclat impresionanta cantitate de 516 kg de deșeuri pe cap de locuitor în 2022, România a reușit să recicleze de aproape 15 ori mai puțin. Această situație alarmantă atrage amenzi de sute de mii de euro pe an pentru statul român.

Chiar dacă în teorie mulți dintre locuitorii Bucureștiului afirmă că reciclează deșeurile, datele oficiale demonstrează contrariul. Țara noastră se află de doi ani la coada clasamentului european.

Conform Eurostat, Austria (516 kg), Danemarca (411 kg) și Germania (409 kg) au înregistrat cele mai mari rate de reciclare a deșeurilor pe cap de locuitor în UE în 2022. În schimb, la polul opus se află România (36 kg), Malta (75 kg) și Grecia (90 kg).

Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, a declarat că este evident că nu se colectează suficiente cantități de deșeuri pentru reciclare. Sistemul de garanție returnare abia a început să funcționeze eficient și încă nu produce suficient material pentru reciclare, iar colectarea separată de la domiciliu, gestionată de primării și de firme de salubritate, întâmpină dificultăți. Practic, mulți oameni aruncă deșeuri ne-sortate, care ajung direct la groapa de gunoi.

Reciclarea ineficientă, cunoscută și de reprezentanții Ministerului Mediului, este sancționată de Comisia Europeană.

Raul Pop, specialist în gestionarea deșeurilor, a atras atenția asupra amenzilor pe care România le plătește din cauza neîndeplinirii țintelor de colectare separată. La depozitele de deșeuri neconforme, unde România a fost deja sancționată, se discută despre amenzi de 18.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, adăugându-se la o sumă totală de un milion și ceva de euro. În ceea ce privește reciclarea, se estimează că sute de mii de euro sunt implicați.

Actualitate

YHP Logo