Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

STATISTICI – România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflației la început de an

Publicat cu

pe

Conform datelor furnizate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere la 3,1% în ianuarie 2024, față de 3,4% înregistrată în luna decembrie a anului anterior.

Această cifră este în descreștere față de rata de inflație de 10,0% înregistrată acum un an. În ceea ce privește statele membre, România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflației în luna ianuarie.

Cele mai mici rate anuale de inflație au fost înregistrate în Danemarca și Italia, ambele la 0,9%, precum și în Letonia, Lituania și Finlanda, toate la 1,1%. Pe de altă parte, cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România la 7,3%, Estonia la 5,0% și Croația la 4,8%.

În comparație cu luna decembrie, inflația anuală a scăzut în cincisprezece state membre, a rămas stabilă într-unul și a crescut în unsprezece. În luna ianuarie, contribuția cea mai semnificativă la rata anuală a inflației din zona euro a provenit din sectorul serviciilor (+1,73 puncte procentuale), urmat de alimente, alcool și tutun (+1,13 puncte procentuale), bunuri industriale non-energetice (+0,53 puncte procentuale) și energie (-0,62 puncte procentuale).

Actualitate

YHP Logo