Connect with us
Descarcă aplicația

MOZAIC

ȘTIINȚĂ – Un macac a fost clonat cu succes de oamenii de știință chinezi

Publicat cu

pe

Cercetătorii chinezi au reușit să cloneze un macac rhesus, actualmente în vârstă de doi ani și în stare bună de sănătate, prin îmbunătățirea tehnicii care a generat celebra oaie Dolly în 1996, conform unui studiu publicat marți.

Descoperirea, menționată de AFP, reprezintă un avans notabil, având în vedere că clonarea primatelor, precum maimuțele rhesus, a fost o provocare dificilă pentru cercetători, care au întâmpinat numeroase eșecuri în cursul anilor.

Cercetătorii chinezi se așteaptă ca tehnica lor inovatoare, care implică utilizarea placentei, să conducă la crearea de maimuțe rhesus identice, având scopuri de cercetare medicală.

După realizarea clonării celebrei oi Dolly prin transferul nuclear de celule somatice (SCNT) în 1996, peste 20 de specii diferite de mamifere au fost create folosind această tehnică, printre care câini, pisici, porci și bovine.

Cu toate acestea, clonarea primatelor a reprezentat o provocare semnificativă, iar abia după două decenii, în 2018, cercetătorii chinezi au reușit să cloneze primii macaci rhesus, denumiți Hua Hua și Zhong Zhong, prin intermediul SCNT. Această realizare notabilă a avut loc la Institutul de Neuroștiințe al Academiei Chineze de Științe din Shanghai, sub conducerea lui Qiang Sun, principalul autor al studiului publicat în revista Nature Communications.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate