Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

STRATEGIE – România transformă baza aeriană „Mihail Kogălniceanu” în cel mai mare obiectiv militar NATO din Europa

Publicat cu

pe

Extinderea bazei aeriene „Mihail Kogălniceanu” evidențiază seriozitatea cu care fostele țări comuniste privesc amenințarea dinspre Rusia, comentează publicația britanică The Times.

Un aerodrom din perioada comunistă este transformat în cea mai mare bază militară NATO din Europa, extindere percepută de Rusia ca un exemplu de agresiune din partea NATO, notează sursa citată. La începutul acestui an, senatorul rus Andrei Klimov, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, a avertizat că, cu cât o astfel de bază este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât devine mai probabil să fie printre primele ținte ale unor lovituri de răzbunare.

Totuși, dorința României de a-și consolida apărarea este de înțeles în contextul ostilității ruse. De la începutul invaziei pe 24 februarie 2022, dronele și rachetele rusești care țintesc porturile ucrainene de pe Dunăre au trecut frecvent granița în România.

Chiar săptămâna trecută, resturi de la trei drone Shahed 136 au fost descoperite pe teritoriul României, determinând NATO să intensifice patrulele aeriene de-a lungul frontierei. Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a menționat că discuțiile privind înființarea unei instalații majore NATO la aproximativ 400 de kilometri de Crimeea au început acum zece ani, când peninsula de la Marea Neagră a fost anexată de Rusia.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo