Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

STUDIU – Oceanele planetei se confruntă cu o triplă amenințare, din cauza crizei climatice

Publicat cu

pe

Studiul realizat de trei cercetători elvețieni și publicat în revista științifică AGU Advances relevă că aproximativ o cincime din suprafața oceanică este extrem de vulnerabilă la trei amenințări majore cauzate de încălzirea globală: temperaturi extreme, scăderea nivelului de oxigen și acidificarea. Aceste fenomene sunt agravate de activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili și defrișările.

Studiul subliniază că această triplă-amenințare nu este o noutate, fiind întâlnită și acum 252 de milioane de ani, la sfârșitul perioadei Permian, când a avut loc Marea Moarte, cea mai mare extincție din istorie, marcând tranziția dintre Permian și Triasic.

Unul dintre autorii studiului a avertizat asupra impactului temperaturilor extreme asupra ecosistemului marin la nivel global: “Este probabil ca astfel de evenimente extreme intense să se repete în viitor și să perturbe ecosistemele marine și pescuitul din întreaga lume.” Temperaturile extreme obligă peștii și alte specii marine să migreze către zone mai răcoroase pentru a supraviețui. Totuși, unele specii, cum ar fi rechinii, pot muri în zonele cu curenți de adâncime foarte reci, din cauza incapacității de a se adapta.

Pe lângă încălzirea oceanelor, apele marine absorb volume uriașe de dioxid de carbon din emisiile de combustibili fosili, care altfel ar încălzi și mai mult atmosfera terestră. Acest proces face ca apele oceanelor să devină mai acide, dizolvând cochiliile creaturilor marine și reducând cantitatea de oxigen necesară viețuitoarelor marine.

Cercetătorii explică faptul că efectele acestor fenomene în primii 300 de metri de adâncime sunt de trei ori mai lungi și de șase ori mai intense decât erau la începutul anilor ’60. Aceste efecte pot dura chiar și 30 de zile, afectând în special zonele tropicale și nordul Pacificului. Concluzionând, cercetătorii trag un semnal de alarmă legat de rolul esențial al oceanelor, subliniind că “oamenii trebuie să recunoască faptul că oceanele ne-au protejat de cantitatea de căldură pe care am fi resimțit-o pe uscat, dar acest lucru nu a fost fără consecințe.”

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate