Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

STUDIU – Speranța de viață la nivel global va crește cu aproape cinci ani până în 2050

Publicat cu

pe

Concluziile provin din studiul Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study 2021, publicat joi în revista medicală The Lancet. Potrivit studiului, speranța de viață va crește de la 71,1 ani la 76 de ani pentru bărbați și de la 76,2 ani la 80,5 ani pentru femei.

Țările cu cea mai scăzută speranță de viață în prezent vor înregistra cele mai mari progrese. ”Acesta este un semn că, deși inegalitățile de sănătate între regiunile cu venituri mari și mici vor persista, decalajele se reduc, cele mai mari creșteri fiind așteptate în Africa subsahariană”, a declarat dr. Chris Murray, directorul Institutului american de Evaluare în Sănătate.

Cercetătorii afirmă că această tendință este influențată semnificativ de măsurile de sănătate publică, care au prevenit și îmbunătățit ratele de supraviețuire în cazul unor boli precum bolile cardiace, COVID-19 și diverse boli transmisibile, materne, neonatale și nutriționale.

Cu toate acestea, studiul subliniază și impactul negativ al unor factori de risc metabolici, precum hipertensiunea arterială, glicemia ridicată și indicele de masă corporală (IMC) mare, care au crescut cu aproape 50% din 2000. Aceasta înseamnă că oamenii vor petrece mai mulți ani la bătrânețe cu o stare de sănătate precară. Poluarea aerului, fumatul și greutatea mică la naștere sunt, de asemenea, factori care afectează sănătatea pe termen lung și duc la decese premature.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate