Connect with us
Descarcă aplicația

MOZAIC

STUDIU – Utilizarea reţelelor sociale poate preveni depresia la persoanele în vârstă

Published

on

Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar putea juca un rol relevant în prevenirea şi reducerea simptomelor depresiei în rândul persoanelor de vârstă mijlocie şi avansată, transmite marţi EFE.

Cercetarea, publicată recent în jurnalul internaţional Translational Psychiatry, a folosit date dintr-un studiu în curs care colectează informaţii despre locuitori chinezi cu vârsta de 45 de ani şi peste.

„Au fost colectate date în 2018 şi în 2020, care au permis cercetătorilor să observe relaţia dintre activităţile de pe reţelele sociale şi schimbările stărilor emoţionale ale participanţilor în perioada de studiu. Analiza datelor a arătat că cei fără simptome depresive în 2018 care au folosit reţelele de socializare au avut cu 24% mai puţine şanse de a dezvolta simptome depresive în următorii doi ani, comparativ cu cei care nu au folosit aceste platforme. În ceea ce priveşte persoanele care au manifestat simptome de depresie în 2018, rezultatele sugerează că utilizarea frecventă a reţelelor sociale ar putea, de asemenea, să favorizeze o îmbunătăţire a sănătăţii lor mintale.

Potrivit datelor, în rândul persoanelor care au folosit trei sau mai multe din cele şapte activităţi pe reţelele de socializare evaluate – chat, citire de ştiri, vizionare videoclipuri, jocuri online, plăţi mobile, utilizarea aplicaţiei locale Wechat, asemănătoare WhatsApp, şi partajarea de postări pe profilul propriu”, a existat o probabilitate mai mare de a experimenta o reducere a simptomelor depresive comparativ cu cele care nu au participat la astfel de activităţi”, scrie Agerpres.

Cercetarea a mai evidenţiat faptul că participanţii activi pe reţelele sociale în perioada 2018 – 2020 au avut de 1,36 ori mai multe şanse de a prezenta o îmbunătăţire semnificativă a stării emoţionale.

 

Actualitate

YHP Logo