Connect with us
Descarcă aplicația

MOZAIC

SUNTEM MULȚI – 11 iulie, Ziua Mondială a Populaţiei

Publicat cu

pe

A fost nevoie de sute de mii de ani pentru ca populația lumii să ajungă la 1 miliard – apoi, în aproximativ 200 de ani, a crescut de șapte ori. În 2011, populația globală a atins pragul de 7 miliarde, aproape 7,9 miliarde în 2021 și se aşteaptă să crească la aproximativ 9,7 miliarde în 2050 și 10,9 miliarde în 2100.

Această creștere a fost determinată în mare parte de un număr tot mai mare de persoane care au supraviețuit până la vârsta reproducerii și a fost însoțită de schimbări majore ale ratelor de fertilitate, creșterea urbanizării și accelerarea migrației. Aceste tendințe vor avea implicații de anvergură pentru generațiile viitoare.

La începutul anilor 1970, femeile aveau 4-5 copii fiecare; până în 2015, fertilitatea a scăzut sub 2,5 copii pentru fiecare femeie. Între timp, durata medie de viață la nivel global a crescut, de la 64,6 ani la începutul anilor 1990 la 72,6 ani în 2019.

În plus, lumea înregistrează niveluri ridicate de urbanizare și migrație accelerată. 2007 a fost primul an în care mai mulți oameni trăiau în zonele urbane decât în zonele rurale, iar până în 2050 aproximativ 66% din populația lumii va locui în orașe.

Aceste tendinţe afectează dezvoltarea economică, ocuparea forței de muncă, distribuția veniturilor, sărăcia și protecția socială. Ele afectează, de asemenea, eforturile de asigurare a accesului universal la îngrijire medicală, educație, locuințe, canalizare, apă, alimente și energie. Pentru a răspunde corespunzător nevoilor indivizilor, factorii de decizie trebuie să înțeleagă câți oameni trăiesc pe planetă, unde sunt, câți ani au și câți oameni se nasc în continuare. Anul 1987 a reprezentat momentul de debut al consacrării, la iniţiativa ONU, a zilei de 11 iulie ca Zi Mondială a Populaţiei, pentru a atrage atenţia asupra problemelor globale legate de populaţie. În 11 iulie 1987, populaţia mondială ajunsese la 5 miliarde de locuitori, iar la 31 octombrie 2011 Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, UNFPA, anunţa că pe Terra trăiau deja 7 miliarde de locuitori.

Populaţia planetei continuă să crească, în medie, cu 2,6 oameni pe secundă, precizează stiri.tvr.ro.

Actualitate

YHP Logo