Connect with us
Descarcă aplicația

SANATATE

SUPRAPUNEREA VIRUSURILOR – Un nou episod în valul infecțiilor virale din România

Publicat cu

pe

Libertatea a discutat cu Doina Azoicăi, profesor universitar, fostă președintă a Societății Române de Epidemiologie. Aceasta a explicat că gripa, infecțiile cu COVID-19 și virusul sincițial respirator au umplut spitalele, iar asocierile dintre aceste trei infecții virale cresc riscurile de a dezvolta forme grave, inclusiv la adulții sănătoși.

„Suntem în plin sezon și e de așteptat ca situația actuală de creștere a infecțiilor acute de diverse etiologii să continue. Sigur că anul acesta și anul anterior, cei considerați postpandemici, sunt mai particulari, pentru că pe lângă riscurile de infecție cu virusul gripal și altele respiratorii a apărut și riscul infecției cu SARS-CoV-2. Au fost diagnosticate cazuri de infecții asociate, gripă + SARS-CoV-2, denumit «florona», dar în mod particular, postpandemic, se remarcă și coinfecțiile cu virusul respirator sincițial”, a precizat Doina Azoicăi, pentru Libertatea.

Medicul explică faptul că este o particularitate epidemiologică ce poate afecta grav inclusiv adulții sănătoși, dar mai ales vârstnicii, care au sistemul imunitar slăbit. „La copii, determină bronșiolită, infecții acute respiratorii, chiar cu forme medii și severe. La adulți, la fel: gradul de afectare pulmonară și mai ales a stării generale este semnificativ, de aceea riscul este considerat mai mare în prezent, pentru că pe lângă etiologia obișnuită la adult s-a mai suplimentat și acest risc legat de infecția cu virusul sincițial respirator”, a mai explicat prof. dr. Doina Azoicăi.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate