Connect with us
Descarcă aplicația

POLITICA

TAIWAN – Actualul vicepreședinte, Lai Ching-te, a câștigat alegerile prezidențiale și îi va succeda doamnei Tsai Ing-wen

Publicat cu

pe

După numărarea a peste 90% din voturi, Lai Ching-te conduce în mod semnificativ în alegerile prezidențiale, iar contracandidatul său a recunoscut înfrângerea. În calitate de lider al Partidului Democrat Progresist (DPP) și vicepreședinte în funcție, Lai urmează să devină președinte al insulei separatiste. Această situație este susceptibilă să tensioneze relațiile cu China, care își propune unificarea cu Taiwanul și adoptă o politică ce implică atât presiune militară, cât și colaborare economică.

Cu o carieră inițială în medicină, Lai a intrat în arena politică în 1998, devenind parlamentar pentru peste un deceniu. Ulterior, a fost ales primar al orașului Tainan din sudul Taiwanului și, din 2017, a ocupat funcția de prim-ministru. Din 2020, a fost vicepreședinte, servind alături de Tsai Ing-wen, actuala lideră a țării, într-un context în care presiunea militară din partea Chinei a crescut constant.

Democrații au obținut victorii în cele două alegeri prezidențiale anterioare din Taiwan, iar această a treia rundă consecutivă, în care un candidat opus unei apropiări de China iese învingător, indică în primul rând eșecul Chinei de a influența opțiunile de vot ale taiwanezilor.

China a exprimat deschis opoziția față de Partidul Democrat Progresist și a susținut victoria lui Hou Yu-ih, membru al KMT, avertizând alegătorii din Taiwan să facă „alegerea corectă”.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate