Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Taxa pe stâlp – un nou impozit pe capul românilor din 2025

Publicat cu

pe

Anul 2025 vine cu vești proaste pentru toți românii. În Baia Mare vom avea taxe majorate, impozitele la fel, dar vom avea și noi impozite scoase la iveală de actualul Guvern.

„Au fost prezentate cifrele cu privire la economiile care se fac pe fiecare domeniu în parte, începând cu neindexarea salariilor, neindexarea pensiilor, oprirea plății sporurilor peste cele care au fost valabile în 2024, nu se mai plătesc anumite cheltuieli nici la nivelul partidelor politice, nici la nivelul Parlamentului, nici la nivelul deputaților, aleșilor, demnitarilor, ș.a.m.d. Sunt într-adevăr trei măsuri fiscale care trebuie prezentate și care trebuie explicate. Dacă ar fi fost timp, normal ar fi fost să avem o dezbatere amplă, premergătoare. Având în vedere situația creată, având în vedere că Guvernul s-a format după sau imediat înainte de Crăciun, având în vedere că această ordonanță trebuia aprobată anul acesta, Guvernul a decis majorarea cotei de impozitare a impozitului pe dividende de la opt la 10% pentru dividendele plătite, pentru dividendele din anul 2025, plățile se vor face în cursul anului 2025 sau în 2026. Veniturile estimate în plus sunt de 1,4 miliarde de lei. De asemenea, conform angajamentului față de Comisia Europeană și conform PNRR și jaloanelor din PNRR, s-a decis ca începând cu anul 2025, plafonul pentru microîntreprinderi să fie scăzut la echivalentul la 250.000 euro pentru impozitul pe venit, urmând ca în 2026 să intrăm pe un plafon de 100.000 euro.

De asemenea au fost eliminate facilitățile acordate pentru persoanele fizice care realizează venituri în domeniile agricultură, construcții și crearea de programe pentru calculator. Aceste persoane vor intra pe un sistem de impozitare standard, conform Codului fiscal, așa cum se face la toate celelalte categorii de persoane care realizează venituri în România. Se menține, de asemenea, suma de 300 lei ca sumă din salariu, sumă neimpozabilă care se deduce din suma impozabilă înainte de calculul impozitului pe venit. Cred că vorbim despre o reașezare corectă, fermă, în detrimentul statului obez. Este primul pas către formarea unui stat suplu, în slujba cetățenilor. Vom susține în continuare investițiile publice. Nu voi permite niciodată ca deficitul bugetar să se realizeze, să se încadreze în limitele impuse pe seama investițiilor. S-a făcut acest lucru de foarte multe ori /din/ România. Efectele au fost negative, câteodată devastatoare și nu ne mai permitem ca economia să nu beneficieze de sprijinul de care are nevoie pentru a se menține și pentru a se dezvolta.

Ordonanța de urgență prevede introducerea unui nou impozit, impozitul pentru construcțiile speciale. Fiind un domeniu foarte complex, am solicitat în mod expres ca termenul de implementare, de elaborare a normelor, mai bine zis, termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile. În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile implicate afectate, toate domeniile care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcții speciale. Ministerul de Finanțe va veni cu o propunere de norme și vom analiza inclusiv detaliile legate de impactul pe fiecare domeniu în parte, începând de la drumuri, începând cu platformele, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura de comunicații. Eu mi-aș fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie, având în vedere situația creată de condițiile bugetare și de restricțiile bugetare. S-a decis în guvern ca decizia să fie de astăzi, 1 ianuarie 2025. Da, colegii îmi spun să nu uit de 1%. Astăzi s-a făcut o modificare. Nu mai este de 1,5%, este de 1%. Impozitul se va aplica, conform ordonanței, pe alte construcții decât cele care sunt impozitate la nivel local. Veniturile se fac venituri la buget, dar încă o dată, în următoarele 90 de zile avem timpul, răgazul necesar de a discuta cu toate ramurile industriale implicate, de a vedea impactul exact și de a lucra la norme de implementare sustenabile, corecte și norme care pot să ducă la o implementare reală”, a spus Tanczos Barna, ministrul de Finanțe.

Acesta a mai precizat că „prima plată se face după data de 1 iulie, a doua după 1 octombrie, urmând ca detaliile să fie stabilite în norme. Impactul trebuie calculat, într-adevăr, pe fiecare industrie în parte și normele trebuie elaborate ca atare”.

Dragoș HOJDA

Actualitate

YHP Logo