Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

TENSIUNI – Incident în Marea Chinei de Sud

Publicat cu

pe

Incidentul a avut loc luni dimineața, în apropierea atolului Sabina (Shoal), la aproximativ 140 km de insula filipineză Palawan, dar la peste o mie de kilometri distanță de insula chineză Hainan. Imaginile au fost furnizate de China, însă nu există o confirmare independentă a autenticității acestora.

Conform Marinei Filipineze, două dintre navele sale de patrulare au fost avariate în urma unor „ciocniri cu nave chineze care au efectuat manevre ilegale și agresive”. În replică, Garda de Coastă a Chinei a susținut că o navă filipineză „a lovit în mod deliberat” o navă chineză, care, potrivit declarației chineze, desfășura „măsuri de control împotriva navelor filipineze, în conformitate cu legea”.

De peste un deceniu, Filipine, un aliat major al SUA în regiune, se confruntă cu China într-o dispută legată de mai multe bancuri de nisip (atoluri), importante pentru revendicarea controlului asupra unui dintre cele mai strategice coridoare de navigație comercială. Filipinezii se tem că Beijingul intenționează să construiască o insulă artificială pe atolul Sabina, invadând zona lor economică exclusivă, după ce, din 2012, China și-a consolidat treptat controlul asupra altor două atoluri din apropiere.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo