Connect with us
Descarcă aplicația

NEWS

UCRAINA – Zelenski este într-o situație fără ieșire într-un război care merge tot mai prost

Publicat cu

pe

În timp ce Rusia intensifică atacurile aeriene și avansează din nou în Ucraina, la peste doi ani de la invazia sa sângeroasă, The Washington Post (WP), preluat de News.ro, subliniază că nu există nicio perspectivă de încheiere a luptelor. Președintele Volodimir Zelenski se confruntă cu opțiuni din ce în ce mai sumbre cu privire la modul de gestionare a situației, cu șanse slabe de a obține victoria în război.

Zelenski a afirmat că Ucraina nu va accepta decât recuperarea întregului său teritoriu, inclusiv a zonelor controlate de Rusia din 2014. Cu toate acestea, date fiind puținele schimbări din liniile de luptă în ultimul an, șansele de a recâștiga militar teritoriile din estul și sudul Ucrainei, care sunt acum sub controlul Rusiei – aproximativ 20% din teritoriu – par tot mai reduse.

În timp ce negocierile cu liderul rus Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului ar putea părea o soluție, Zelenski a respins această opțiune cât timp trupele rusești rămân pe teritoriul ucrainean. Politic, această abordare este toxică, având în vedere opoziția vehementă a opiniei publice ucrainene față de renunțarea la teritorii, iar Putin nu pare dispus să accepte altceva decât capitularea Ucrainei.

Situația actuală este extrem de dificilă, cu lupte în impas, iar ucrainenii pierzându-și viețile zilnic pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, încetarea focului ar fi, de asemenea, o opțiune problematică, deoarece ar oferi rușilor timp pentru consolidarea forțelor lor.

Atât oficialii ucraineni, cât și cei occidentali, consideră că Zelenski se află într-un impas major. Susținerea militară crucială din partea Statelor Unite, care este cel mai important aliat al Ucrainei în acest conflict, este blocată de luni de zile din cauza opoziției republicane din Congres.

Actualitate

YHP Logo