Potrivit AP News, tot mai mulți politicieni de la Bruxelles își exprimă îngrijorarea că premierul populist Viktor Orban va folosi funcția pentru a-și consolida reputația de principal sabotor al blocului, imediat ce Ungaria va prelua președinția, de la 1 iulie. Liderii de la Bruxelles s-au grăbit să impună decizii politice importante cât timp Belgia deținea președinția – UE a lansat negocieri de aderare a Ucrainei și Moldovei chiar în această săptămână.
Totuși, având în vedere durata scurtă a președinției (șase luni), dintre care aproape jumătate este în perioada vacanței de vară, plus săptămânile rezervate formării unui nou Parlament European și a unei noi Comisii Europene, Budapesta va avea puține oportunități de a sabota semnificativ deciziile blocului, susțin experții.
“În ultimii ani, Orban pare să fi profitat de orice oportunitate de a bloca, slăbi sau întârzia decizii-cheie ale UE, exprimându-se frecvent în opoziție față de majoritatea liderilor europeni în probleme precum războiul din Ucraina, relațiile cu Rusia și China, și eforturile de apărare a democrației și statului de drept.” Orban s-a opus vocal candidaturii Ucrainei și a amenințat că va bloca acest demers, iar guvernul său a întârziat sprijinul UE pentru Ucraina în fața invaziei ruse.
În contextul în care o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă îi îngrijorează pe majoritatea aliaților europeni ai SUA, Orban a ales pentru președinția Ungariei la Consiliul UE un motto provocator – “Make Europe Great Again.”
Premierul maghiar este de mult timp acuzat că demolează instituțiile democratice și încalcă standardele UE privind statul de drept în propria țară, ceea ce a dus, în mai, la o rezoluție a Parlamentului European care a cerut ca Ungaria să fie exclusă de la președinția rotativă a Consiliului. În plus, acum doi ani, Comisia Europeană a blocat fonduri de miliarde de euro destinate Budapestei din cauza încălcării democrației de către guvernul maghiar.