Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

UE – Uniunea Europeană va cere statelor membre să monitorizeze investițiile străine directe

Publicat cu

pe

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană intenționează să prezinte noi reguli și să solicite statelor membre ale Uniunii Europene să monitorizeze investițiile străine directe în sectoarele industriale sensibile, în vederea evaluării potențialelor riscuri de securitate, conform unei versiuni a documentului consultată de Euractiv.

Această inițiativă reprezintă una dintre cele cinci componente ale noului pachet de securitate economică al Uniunii Europene, care va fi prezentat miercuri, conform informațiilor obținute de Euractiv.

Această măsură se încadrează în eforturile Uniunii Europene de a consolida securitatea economică și face parte dintr-un plan mai amplu de apărare a tehnologiilor critice în domeniile semiconductorilor, inteligenței artificiale, calculului cuantic și biotehnologiilor împotriva unor actori malefici.

Propunerea Comisiei urmărește să stabilească un set comun de criterii minime aplicabile tuturor statelor membre ale UE, având ca scop crearea unui sistem unitar în întregul bloc. În prezent, statele membre nu sunt obligate să implementeze un astfel de sistem dacă nu au deja unul în vigoare.

Conform proiectului de propunere, Comisia Europeană va solicita statelor membre să implementeze mecanisme de screening și să extindă domeniul de aplicare al regulilor existente pentru a include investițiile realizate de companii controlate direct sau indirect de entități străine, care ar putea afecta ordinea publică și securitatea.

Actualitate

YHP Logo